EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Защо се променят банковите такси?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо се променят банковите такси?

mail11:15 | 09.09.2019прегледи 666 коментарикоментари 0


Банките готвят масово повишение на такси и комисионни през октомври и няколко от големите трезори вече са пуснали предупреждения на сайтовете си за това. Пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов заяви, че банките се презастраховат, тъй като сме свидетели на доста промени през последните години като влизането в сила на нови регулации.

„Едната част от увеличението на таксите е свързана с банковите преводи в лева, като цяло банките се стараят да увеличат таксите, там където се изисква участието на служител на банката. Идеята е хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране“, каза Христов. Друга причина за повишаването цената на банковите преводи е, че от декември влиза в сила нов регламент, който трябва да усредни плащанията в евро и плащанията в лева. „Т.е. ако досега банката ви е вземала 3 лв. за превод в левове, трябва да ви взема 3 лв. и за превод в евро, който в момента е примерно 30-40, дори 100 лв. понякога“, отбеляза експертът.

И допълни, че определени банки започват да работят като мобилни оператори от гледна точка на подвеждането на клиентите. „Въпреки стремежа към орязване на разходите си и намаляване на физическите операции в офис, банките продължават да разширяват клоновата си структура, което е много странно“, коментира финансовият анализатор.

Всъщност процесът по промяната на тарифите вече е в ход и ще продължи и в следващите месеци. Най-ниската такса за разплащателна сметка поскъпва с между 0.50 лв. и 1,50 лв. в зависимост от банката. Така петте най-големи банки ще ни удържат месечно между 3 и 4 лева. Както вече бе отбелязано по-горе  паричният превод поскъпна, като при превод към друга банка таксата ще бъде минимум 2,50 лв.

Според експерти банките увеличават най-масовите такси, за да компенсират загуби от нови европейски правила, които ще влязат в сила до месеци. Изискванията ще задължат банките при плащане от България към която и да е страна от Европейския съюз да прилагат по-ниски такси. „Ако в момента е между 20-30 евро, то по новия регламент тази такса не може да бъде повече от 3 до 5 лева”, обясни експертът Десислава Николова.

Специалистите си обясняват поскъпването на таксите при някои банки с и с друго: „По този начин се стимулира използването на алтернативи канали на банкиране, като интернет банкирането. По този начин има и по-малко посещения в клоновете”, добави Николова. Голяма част от банките имат символични такси за онлайн услугите си, особено ако парите се движат в същата банка. До края на годината, според прогнозите на експертите, освен таксите - не се очакват значими движения по лихвите - нито за кредитите, нито за депозитите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg