EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо са успешни Скандинавските страни?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо са успешни Скандинавските страни?

mail07:00 | 06.02.2013прегледи 742 коментарикоментари 0


Според специалния доклад на the Economist, Скандинавските страни формират един от районите с най-развита икономика в света, най-висок стандарт на живот, най-силна социална политика и най-ниски нива на корупция. В допълнение скандинавците водят класацията за най-голям процент жени на ръководни позиции.

„Скандинавските страни са пример за високо ниво на конкурентоспособност и иновативност, те преоткриха модела на капитализма и успяха да превърнат региона в един от най-успешните в света. България може да научи доста от тях” каза при откриването на форума Ирена Комитова, представител на The Economist за България.
Посланикът на Норвегия в България Гюру Катарина Викьор посочи, че в нейната родина има най-малка разлика в заплащането на мениджърите на фирмите и техните подчинени, и тя се гордее с тази тенденция.  Тя, както и нейните колеги посланици от Дания, Швеция и Финландия подчертаха, че основен приоритет в политиката на държавите им образованието. Инвестициите в новия образователен модел ще помогнат на Скандинавците да посрещнат предизвикателствата на бъдещето.
В тази връзка посланикът на Финландия  Хари Салми сподели, че един от проблемите на страната му е продължителното образование, заради което младите по-късно навлизат на пазара на труда, докато страната се нуждае от повече работоспособни данъкоплатци. „Образованието е това, което ще ни даде тласък, за да приемем предизвикателствата на бъдещето, на глобализацията и за да бъдем истински конкурентоспособни”, каза посланикът на Дания Кoре Янсон. Той отбеляза, че в скандинавските страни жените са най-равнопоставени на мъжете във всички сфери на живота.
Според посланика на Швеция  Хелена Пилсас Алин, европейските икономики имат нужда от радикални промени, които от своя страна трябва да започнат от индивидуалната нагласа на всеки европеец. Правителствата трябва се стремят да създадат доверие в сред гражданите си и да ги направят отворени към промените.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg