EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо Полша се превръща в лидер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо Полша се превръща в лидер

mail18:31 | 30.08.2010прегледи 963 коментарикоментари 0


Полският икономически ръст през второто тримесечие се ускори по-бързо от прогнозите на икономистите, като търсенето насърчава компаниите да се възстановят по-активно.
Брутният вътрешен продукт е нараснал от 3,5% в сравнение с 3% в предходното тримесечие, съобщава Централната статистическа служба на страната. Резултатът надхвърли прогнозираните 3,2% ръст, дадени от 11 икономисти в проучване на Bloomberg.
Полша, единствената членка на ЕС, която успя да избегне рецесията през 2009 г., може да надмине през тази година прогнозата на ЕК за ръст от 2,7%, на фона на средната стойност от 1% за ЕС.
Съживяване на търсенето в еврозоната води до повишаване на полския износ, както и до стимулира потребителското търсене.
"Много елементи стимулират икономическия растеж, но потреблението и  по-ниският спад в инвестициите, са най-големите позитиви", каза Урсула Кринска, икономист в Bank Millennium във Варшава. "Пазарът на труда се подобрява, доверието на потребителите се повишава и фирмите се възстановяват."

Търсенето е определящо

Потреблението се е увеличило с 3%, в сравнение с 2,2% годишно увеличение през първите три месеца на годината. Безработицата падна през юли за пети пореден месец, а корпоративната заетост се увеличи за трети пореден месец. Строителството допринесе 1.9% за ръста на БВП през второто тримесечие, в сравнение с 2.1% през първите три месеца, отбелязва статистическата служба.
"Вътрешното търсене е от решаващо значение за икономическия растеж", коментира Дариуш Филар , член на икономическия консултативен съвет на министър-председателя Доналд Туск, в интервю за TVN CNBC. "Данните показват, че имаме шанс да постигнем още по-висок ръст."
Правителствената прогноза за икономическия ръст може да се ускори до 3%, от 1,9% през 2009 г., а Националната банка на Полша допуска и 3.2% растеж.
Полски ръст е подпомогнат от търсенето в Германия, където БВП показа бърз темп през второто тримесечие, но слабата злота също подпомага износа.
Курсът на злотата падна почти със 7% спрямо еврото от 9 април досега, когато централната банка купи чуждестранна валута, за да отслаби курса на злотата от 16-месечен връх. По-слабата злота прави по-евтини полските стоки.

Износът расте

През първата половина на годината износът се увеличи с 29% спрямо година по-рано, най-голямото покачване от април 2008 г., според данни на централната банка. 25% от полския износ е предназначен за Германия.
"Увеличаването на експорта скоро ще бъде последван от ръст в дълготрайните инвестиции," каза Ярослав  Жанецки, главен икономист в Societe Generale. "Има шанс да видим растеж на инвестициите през третото тримесечие."
Инвестициите в Полша паднаха само с 1.7% през второто тримесечие, в сравнение с 12,7% спад между януари и март, отбеляза Bloomberg.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg