EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Защо германците трупат дългове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо германците трупат дългове

mail13:35 | 02.01.2019прегледи 1577 коментарикоментари 0


6,9 милиона германски граждани живеят над възможностите си и харчат повече, отколкото заработват. Такива се плашещите цифри, които публикува германската инкасо служба Creditreform. Не бива обаче да ги наричаме фалирали длъжници. Това право има само съдът, който всяка година обявява най-малко 100 000 граждани в несъстоятелност. Те живеят на ръба на фалита. Защо германците, които се известни с това, че трудно поемат финансови рискове и са прочути със своята пестеливост, изведнъж започнаха да живеят над възможностите си и затънаха до уши в дългове! По данни на Creditreform общите дългове в Германия възлизат на 209 милиарда евро.

Разточителната младеж

Една от основните причини за затъването в дългове е загубата на работа, въпреки че през последните години безработицата в Германия намалява. След другите причини експертите посочват тежките заболявания, разводите и високите потребителски разходи - за нов автомобил, облекло, битова техника, мобилни телефони и т.н. Най-често младежите затъват в дългове, благодарение на такива необмислени разходи. 1, 66 милиона от длъжниците в Германия са млади хора под 30 годишна възраст. А във възрастовата категория над 70 години техният дял е десет пъти по-малък.

Тези пропорции са разбираеми. Но защо сред т. нар. "хронични длъжници" има хора с доходи над средното равнище? Те са почти два милиона. Подобно развитие би трябвало да се очаква по-скоро сред хората с ниски доходи. Всъщност в това има определена логика, ако разберем какво точно означава понятието "да затънеш в дългове". По данни на Бундесбанк, повече от половината длъжници имат дългове под 20 000 евро. Много често това се неплатени сметки за комунални услуги и забавяне на вноските по кредитите. Между другото комуналните услуги често са предмет на съдебни спорове. Така че въпросът кой на кого и какво дължи е открит.

Собствениците на жилища

Едва ли не всички германци теглят заеми. И в това няма нищо лошо. Нали кредитите са двигател на търговията. Експертите установяват два вида заеми, които докарват гражданите до ръба на фалита - ипотечните кредити и финансирането на преразхода по текущата сметка. Обикновено ипотечните кредити се изплащат в продължение на десетки години и през цялото това време собственикът на жилище се води за длъжник. Статистиката обаче не отчита факта, че той се явява собственик на жилищна площ, която с течение на времето повишава своята цена. Именно с това се обяснява и големия брой длъжници сред хората с високи доходи. Те също охотно вземат заеми за покупката на недвижими имоти, защото понастоящем ипотечните кредити са много евтини. Ако обаче доходите намалеят, може да настъпи просрочване на плащанията. Банките кредитират и него, но със значително по-високи лихви.

Сега няколко думи за преразхода по текущата смета. Германските банки охотно отпускат такава кредитна линия. Тоест, вие можете да теглите от банковата си сметка повече пари от наличните в текущата ви сметка. Или с други думи да влизате "на минус", който обаче трябва да погасите навреме. Банките принципно не бързат с погасяването, защото преразходът по текущата сметка е скъпо удоволствие. Годишните лихви тук са между 10 и 12 процента. Това е значително повече от обикновения потребителски заем в Германия, но много хора смятат, че е по-добре да влязат "на минус" за покупката на нов смартфон, отколкото да вземат потеребителски заем за дълъг период от време. Експертите обаче предупреждават, че скъпо струващото кредитиране на преразхода по текущата сметка може да се окаже първа стъпка към бъдещата планина от дългове.

"Хроничните" длъжници

Това разбира се е много условно, защото от общо 6,9 милиона "хронични" длъжници, малко повече от 4 милиона се изправят пред съда, който изисква от тях изплащане на дълговете. Останалите в края на краищата погасяват своите задължения. За тази цел съществуват много специализирани финансови консултации, които са безплатни. Консултантите показват на гражданите как да овладеят финансовия хаос и как да се договарят с кредиторите. Ако финансовата ситуация е съвсем безнадеждна, всеки гражданин може да обяви несъстоятелност при определени условия. Процедурата за частния фалит е ограничена във времето. Максимум след 6 години човек се счита за освободен от всякакви дългове и може отново да започне своя финансов живот от нула. Почти 100 000 германски граждани всяка година обявяват личен фалит. Сред тях има и известни личности като певицата Мишел, бившият вратар на националния отбор Айке Имел, киноактрисата Ингрид Щегер и други. Борис Бекер също беше обявен за несъстоятелен длъжник от британски съд. Той обаче оспорва решението. А дълговете така и не изплати.../ Дойче веле

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg