EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо Германия изпадна в рецесия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо Германия изпадна в рецесия?

mail15:08 | 30.05.2023прегледи 931 коментарикоментари 0


Германия вече е в нова икономическа ситуация - в рецесия. Федералната статистическа служба преразгледа първата си оценка на брутния вътрешен продукт (БВП) за началото на годината. Корекцията беше в посока надолу, и то не малко: статистиците във Висбаден вече са изчислили детайлно, че има спад на икономиката с 0,3%. В първата си оценка те все още предполагаха нулев растеж.

Тъй като брутният вътрешен продукт вече се бе свил с 0,5% през последното тримесечие на 2022 г., рецесията е факт - поне технически. Икономистите говорят за рецесия, когато икономическите показатели се влошават през най-малко две последователни тримесечия.

"От икономическа гледна точка лятото ще бъде проблемно. Достатъчно неприятно е, че след като преминахме през две тримесечия, в които производството намалява, говорим и за лека рецесия в Германия", казва за ДВ Холгер Бар, икономист от банка Deka.

Хората си пазят парите

Частното потребление е намаляло значително - спаднало с 1,2%, сочат данните на статистиката. Ограниченията се проявяват в различни области. Домакинствата са харчили по-малко за храна и напитки, за облекло, обувки и обзавеждане, отколкото през предходното тримесечие. Има спад и в покупката на нови леки автомобили. Това вероятно се дължи, наред с другото, на преустановяването на премиите за плъгин (Plug-in) хибридите и на намаляването на премиите за електромобили в началото на 2023 година.

В повечето сектори синдикатите успяват да договорят значително увеличение на заплатите. Увеличението обаче обикновено се разпределя за две години и се извършва поетапно. Тъй като инфлацията остава висока, това означава по-нататъшно намаляване на реалните заплати. В началото на годината държавните покупки също намаляха значително: правителството похарчи почти пет процента по-малко, отколкото през предходното тримесечие.

Много строителни проекти са замразени

В началото на годината инвестициите обаче отбелязаха увеличение от почти четири процента. Особено се увеличиха тези в строителството, което според статистиците се дължеше и на сравнително меката зима - повечето компании успяха да работят през нея.

В момента обаче строителният сектор изпитва сериозни затруднения. Поради високите цени на материалите и нарастващите лихвени проценти редица строителни проекти се отлагат или спират. Поради това положителният импулс в началото на годината вероятно ще отслабне или няма да се реализира. "Предполагам, че сега ще преминем през по-дълъг период на икономии и ще видим отново значителни подобрения само при добра година", пише главният икономист на ING Германия Карстен Бржески.

"Нещата изглеждат мрачни и за втората половина на годината", прогнозира Томас Гитцел, главен икономист във VP Bank. "Дотогава ефектът от наваксването в промишлеността ще е отслабнал. Вече няма да има никаква компенсация за очакваното слабо частно потребление и проблемите на строителната индустрия." Затова, според него, германската икономика ще продължи да се свива.

Анализът на бизнес института Ifo също сочи в тази посока. Най-важният икономически показател отново се понижи тази седмица за първи път от шест месеца насам - по върховете на германската икономика облаците се сгъстяват. "Като цяло икономическите рискове се увеличиха значително през последните месеци", казва икономистът Йорг Кремер. "Смятаме, че техническа рецесия през втората половина на годината е по-вероятна, отколкото икономическо възстановяване, което повечето икономисти все още очакват."

Повишаването на лихвените проценти също се отразява

Освен всичко останало рязкото повишаване на лихвените проценти оказва спирачен ефект върху икономиката. Това е начинът на Европейската централна банка да овладее високата инфлация. В сряда председателката на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че иска да продължи този курс.

Съществува обаче опасност от пълно задушаване на икономическия растеж. Точно това се случва в момента в Германия, докато други европейски държави са в по-добро положение.

Може да се очакват неблагоприятни икономически фактори в различни сектори. Към момента е малко вероятно да бъде постигната прогнозата на федералното правителство за растеж от 0,4% през тази година. Призракът на рецесията се завръща.

Автор: Миша Ерхарт, DW

Материалът е публикуван ТУК>>


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg