EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо все още има ограничения за БГ работници?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо все още има ограничения за БГ работници?

mail14:20 | 11.01.2012прегледи 343 коментарикоментари 0


Евродепутатът от Групата на ЕНП (ГЕРБ) Илиана Иванова изпрати днес писмен въпрос до Ласло Андор, еврокомисар по заетостта, социалните въпроси и социалното включване, в който иска обяснение от Европейската комисия, дали решението на деветте страни членки на ЕС да продължат трудовите ограничения за български граждани е мотивирано и обосновано, информира БТА. По принцип не е достатъчно една държава само да обяви, че продължава ограниченията. Според Договора за присъединяване, тя трябва да представи ясни и недвусмислени аргументи за такова решение.

"Очаквам да получа от ЕК отговор, дали всички страни са представили основателни мотиви за продължаване на трудовите ограничения, и ако не са, дали това не е в нарушение на европейското законодателство. Също така, какви мерки ще предприеме Комисията в защита на европейските закони и основните права и свободи на европейските граждани", обясни Иванова. Според Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, страните членки имат право да налагат ограничения на достъпа до трудовите си пазари за период от общо седем години, като този период е разделен на три етапа. В края на 2011 приключи вторият етап за прилагане на преходните разпоредби. Страните, които искат да продължат ограничителните мерки и през третия етап - до края на 2013 година, трябваше да уведомят ЕК за намерението си и да представят доказателства за сериозни затруднения и заплахи пред техните трудови пазари. Девет държави обявиха, че ще продължат ограниченията - Австрия, Белгия, Германия, Холандия, Люксембург, Великобритания, Ирландия, Малта и Франция.

Европейската комисия трябва да предостави отговор на въпроса на българския евродепутат в срок от три седмици. Очаква се също така на 17 февруари комисар Андор публично да анализира мотивите на деветте държави-членки за продължаване на ограниченията до пазарите си на труда.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg