EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Застаряваща Европа се нуждае от имигранти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Застаряваща Европа се нуждае от имигранти

mail10:01 | 14.06.2010прегледи 573 коментарикоментари 0


След като няколко столетия колонизира нови светове, Западна Европа за първи път стана нетен "вносител" на хора през 60-те години на миналия век, когато нуждата от работна ръка доведе до политика на отворени врата за имигранти от Африка, Азия и
Латинска Америка, съобщи ДПА.
Напливът от чуждестранни работници спадна рязко след петролната криза през 1973 година, но в края на 20-и век се възобнови, главно в резултат на възвърналия се просперитет и заради конфликтите в други райони, избухнали в края на  Студената война.
Неотдавна годишната нетна миграция в ЕС скочи от около 1,5 милиона души през 2000 година до 4,2 милиона през 2007 година.
Оттогава тя е намаляла до около 2 милиона, според статистическата служба на ЕС, Евростат.
С цената на разпалването на повече ксенофобия европейците, които желаят да запазят стандарта си на живот, ще трябва да посрещнат още милиони чужденци в бъдещите десетилетия, посочват експерти.
Ако не бъдат взети спешни мерки, застаряващите ни общества ще окажат неудържим натиск върху пенсионната,  здравната и социалната система, посочва  Групата за размисъл за бъдещето на Европа в доклад, който предаде неотдавна на лидерите на ЕС.
Групата предлага решения, сред които да бъде увеличен делът на жените в работната сила и да бъде развита проактивна политика за имигрантите, която се съобразява с европейските демографски нужди и трудов пазар.
С други думи, ако европейците започнат да раждат много повече бебета, те ще трябва да разчитат на младите имигранти да запълват недостига на работна ръка и да плащат данъците, които ще са необходими за пенсиите им.
Трудно е да се пресметне точно колко чужденци живеят в Европа сега, като една от причините е, че има разлики в начина по който статистиците определят "чужденци" и "Европа".



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg