EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Засилен интерес към Ваканция/SPA Експо 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Засилен интерес към Ваканция/SPA Експо 2010

mail11:43 | 17.02.2010прегледи 896 коментарикоментари 0


Радослав Лазаров

Най-голямото туристическо изложение в България ще отвори врати за 27-ми път в Националния дворец на културата в София на 25 февруари. В рамките на три дни посетителите ще имат възможността да се запознаят с актуалните оферти на множество фирми от туристическия бранш.
Изложителите тази година са 347, както от България, така и от над 20 други страни. Тези цифри говорят, че независимо от продължаващата икономическа криза интересът към форума не намалява. По традиция на Ваканция/SPA Експо са представени националните туристически организации на най-предпочитаните за пътуване от българите страни: Гърция, Турция, Кипър, Италия, Австрия, Тунис, както и отделни агенции от тези страни. Отделни компании от Македония, Хърватия, Русия, Израел, Малта, Великобритания, Германия, Холандия, Тайланд и Перу също са заявили своето участие на борсата.
Нестихващият интерес на българите е провокирал участие за първи път на агенции от страни като Дубай, ЮАР, Доминиканската република и Словения. Представители на туристическия бизнес от Румъния, Албания, Чехия, Полша и Мароко ще посетят на място форума с цел сключване на сделки с български компании.
Според актуалните данни (за месец декември 2009 г.) на Националния статистически институт за пътуванията на българите с цел туризъм и почивка, най-предпочитаните дестинации са: Гърция (17 915 пътувания), Сърбия (14 212), Турция (13 904), Румъния (9116), Германия (4050), Македония (3936), Австрия (2748), Испания (2091), Италия (2075), Великобритания (1175).
На тазгодишното изложение се наблюдава съществено увеличения на изложбените площи. Гърция увеличава националния си щанд с 60%, както и някои български изложители. За първи път със свой щанд ще участва Националния борд по туризъм на Италия. Разнообразява се профилът на изложителите, а засиленото присъствие на представители на световни круизни компании са новост, която до сега бе приемана повече като екзотика. Също така участват фирми от сферата на недвижимите имоти, фирми за обучение, атракционни и SPA програми, музеи, етнографски комплекси. Отново присъстват компании, които имат отношение към развитието и обслужването на туристическата индустрия - софтуер, съвременни технологии и резервационни системи. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България участва с представителен щанд от 120 кв. м площ, на който ще бъдат представени на регионален принцип някои общини, съвети по туризъм, туристически информационни центрове.

Кратка статистика на Ваканция/SPA Експо
284 - Български изложители
63 - Чуждестранни изложители
65 - Нови български изложители
14 - Нови чуждестранни изложители
1870 кв. м - Застроена площ (български фирми)
750 кв. м - Застроена площ (чуждестранни изложители)

Профил на участниците във Ваканция/SPA Експо
40% - Туроператори и туристически агенции
28% - Хотели и SPA хотели
11% - Общини и сдружения
8% - Ваканционни клубове и курорти
8% - Национални туристически организации
1% - Хотелско и SPA оборудване
1% - Медии
3% - Други (винарски изби, музеи, софтуерни, дистрибуционни, недвижими имоти, транспортни и др.)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg