EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зарибяват реки с балкански пъстърви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зарибяват реки с балкански пъстърви

mail12:33 | 14.06.2017прегледи 944 коментарикоментари 0


За трета поредна година Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/ - Благоевград, ще извърши разселване на 130 000 балкански пъстърви в планинските притоци на реките Струма, Места и Вит, съобщиха днес от пресцентъра на ЮЗДП.
Кампанията е насочена към опазване на биоразнообразието чрез подпомагане на естественото възпроизводство на балканската пъстърва като местен вид. Сега зарибяването ще се състои от 13 до 15 юни на територията на 16 поделения на предприятието. Това са държавните ловни стопанства "Витошко-Студена", "Дикчан" - с. Сатовча, и "Осогово", и държавните горски стопанства в Белица, Белово, Благоевград, Гърмен, Добринище, Елешница, Катунци, Места, Невестино, Рилски манастир, Рибарица, Струмяни и Якоруда.
21 000 лева е предвиденият финансов ресурс за купуване на рибките, които тежат от 0,5 до 1 грам.
Зарибителният материал от балканска пъстърва е произведен в Рибовъдното стопанство "Тошков чарк". Транспортира се в найлонови чували с кислород и е придружен с ветеринарномедицински сертификат и документ за произход.

Лидл България ще зариби български реки с 50 000 млади балкански пъстърви. Основната цел на кампанията „Дай шанс на Балканката“, която стартира през 2013 г., е да допринесе за запазване на биологичното разнообразие в българските реки и да защити един от най-бързо изчезващите видове в Европа – балканската пъстърва.

Инициативата е част от цялостната политика на компанията за устойчиво развитие и опазване на околната среда. И тази година, търговската верига ще си партнира с Риболовен клуб „Балканка“, като заедно с техни екипи ще бъдат организирани две събития по зарибяване. Първото ще се проведе на 17 юни (събота), при река Чая (Асеновград), като ще бъде придружено и от почистване на реката в частите, в които ще бъдат пуснати балканките. Второто зарибяване ще се проведе на 24 юни (събота), при река Искър (Самоков).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg