EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заради бежанците еврозоната харчи повече

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заради бежанците еврозоната харчи повече

mail17:09 | 07.10.2015прегледи 1137 коментарикоментари 0


Еврозоната може да има нужда от правила, ограничаващи бюджетните дефицити и дълга на държавите членки по по-гъвкав начин поради разходите за бежанската криза, заяви в интервю европейският комисар за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.
В публикувано изказване Московиси заявява пред германския вестник "Зюддойче цайтунг", че европейският Пакт за стабилност и растеж позволява да се прояви гъвкавост при извънредни обстоятелства.
"Ще направим анализ дали бежанската криза може да бъде класифицирана като извънредно обстоятелство. Това е най-голямата миграция на народи от края на Втората световна война", каза той.
Според пакта, чиято цел е да укрепи доверието в еврото, държавите членки трябва да поддържат бюджетния си дефицит в рамките на 3% от годишния си БВП, макар че много от тях надвишиха този праг по време на световната финансова криза. Критерият за дълга е 60% от БВП.
Германия, където само през септември пристигнаха над 170 000 търсещи убежище, планира да задели 5 милиарда евро от тазгодишния бюджет, за да помогне да се покрият разходите за грижите за мигрантите през 2016 г.
Въпреки това финансовият министър Волфганг Шойбле изрази мнение, че няма да се взема нов дълг догодина и правителството му може да спази обещанието си за балансиран бюджет. Други страни от еврозоната обаче срещат трудности да удържат дефицитите си.
"Тази бежанска криза е краткосрочен товар за икономиките, но в средносрочен план това може да се промени", каза Московиси. "Затова трябва да погледнем на бежанската криза и разходите за нея като на инвестиция. Сигурен съм, че ще пробуди нова работна сила, нова енергия и ново потребеление, така че в крайна сметка тя ще има положителен ефект върху икономиките".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048