EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна работа 42-то НС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна работа 42-то НС

mail12:00 | 21.05.2013прегледи 567 коментарикоментари 0


Народните представители от 42-рото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.
Първото заседание на 42-рото Народно събрание откри най-възрастният присъстващ народен представител – проф. Стефан Данаилов. Той отбеляза, че за него е голяма чест и радост да говори пред депутатите в навечерието на най-светлия български празник – Деня на славянската писменост и българската култура и наука. Вярвам, че именно мъдростта на народа ни ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие, заяви Стефан Данаилов.
Историята на всяко възраждане в обществото е едно мъченичество, отбеляза народният представител. По думите му трудното раждане на този парламент доказва, че сме занемарили много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не можем да отлагаме общественото лечение. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и спешно да предложим най-важните стъпки по пътя на националното спасение, заяви той.
Според Стефан Данаилов народните избраници отговарят за възстановяването на общественото равновесие не само пред тези, които са им дали доверието си за 42-рото Народно събрание, а най-вече пред тези, които са излезли на площадите да извикат с пълен глас, че са загубили доверие въобще в демокрацията. Отговарят и пред тези, които не отидоха да гласуват, защото са загубили вяра в силата на държавата да гарантира конституционните права на своите граждани. Те се оказаха повече от тези, които гласуваха и тяхното оглушително недоверие или безразличие към институциите е най-страшната оценка за смисъла от нашата работа, каза той.
Крайно време е да обединим воля и знания около най-неотложните, обществено спасяващи проблеми и да ги решим, пренебрегвайки своята политическа противопоставеност, личностна нетърпимост и непримиримост в името на един по-добър ден за България, отбеляза в словото си Стефан Данаилов. Толкова много работа ни чака, че няма време за разтакаване и спорове, грешките вече са направени, а тяхното преодоляване не търпи отлагане, заяви най-възрастният народен представител в 42-рото Народно събрание.
След полагането на клетвата народните представители подписаха клетвените листове. В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз./НС, снимка:НС
 

Какво се случи още:

 Депутатът от левицата Михаил Миков е избран за председател на 42-ото Народно събрание, като за него са гласували 118 депутати, а 97 бяха против. Депутатите от „Атака” не участваха в гласуването.
За Цецка Цачева гласуваха 96 народни представители, 117 бяха „против”, един се въздържа.
Депутатите от „Атака” не участваха и в това гласуване.

„Атака" няма да подкрепи никакво правителство в състава на този парламент, това отбеляза в своето слово Волен Сидеров. Той заяви, че те няма да подкрепят нито един кандидат за председател на парламента, нито ще предложат своя кандидатура за заместник-председател. Лидерът на "Атака" предложи възнаграждението на народните представители да бъде колкото минималната работна заплата, субсидиите за парламентарно представените партии да се намалят драстично, а на тези, които имат над един процент от гласовете, но не са влезли в Народното събрание, да не получават държавна субсидия.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза в своето изказване, че партията му ще подкрепи разумните мерки и действия, които бъдат предложени от правителството на Орешарски.
 

Президентът Плевнелиев каза в словото си, че в четвъртък – 23 май  ще организира консултации с парламентарните групи, след което няма да бави връчването на мандат за правителство на кандидата за министър-председател от най-голямата парламентарна група. 

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов депозира в парламента искане да му бъде свален депутатският имунитет.

Мая Манолава от БСП и  Христо Бисеров от ДПС бяха избрани за заместник-председатели на НС.

ГЕРБ не предложи свой заместник-председател на НС. Той не участвува в гласуването, като групата напусна парламента.


Тагове: НС, работа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg