EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна импийчмън на Дилма Русеф

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна импийчмън на Дилма Русеф

mail11:51 | 03.12.2015прегледи 1200 коментарикоментари 0


Президентът на Бразилия Дилма Русеф изрази увереност, че процедурата за импийчмънт, задействана срещу нея, е без основание, предаде Франс прес. Аз съм напълно убедена и съм абсолютно спокойна, че това искане е лишено от каквото и да е основание, каза в кратко обръщение по телевизията Русеф.
След тримесечни заплахи вчера председателят на долната камара на бразилския президент (Камарата на депутатите) Едуардо Куня удовлетвори искането на опозицията за задействане на процедура за импийчмънт на президентката. Опозицията обвинява Русеф, че умело и нарочно е подправила данните за държавните финанси през 2014 г. и 2015 г., за да минимализира мащабите на кризата, засегнала седмата икономика в света.
Не съм направила нищо незаконно. Над мен не тегне никакво обвинение за отклоняване на държавни средства. Нямам банкова сметка зад граница и не съм укривала съществуването на лично имущество, добави Русеф, преди да подчертае, че никога не e упражнявала натиск върху държавните институции или върху хора, за да удовлетвори интересите си.
Моето минало и моето настояще свидетелстват за моя неоспорим ангажимент да спазвам законите и обществения ред, каза Русеф.
Едуардо Куня, който задейства процедурата по импийчмънт на Русеф, е евангелист и ултраконсерватор. Той на свой ред е застрашен от големия корупционен скандал, разтърсващ бразилската държавна петролна компания "Петробраз", отбелязва Франс прес.
Куня се утвърди като най-върлия противник на президентката, откакто беше избран през февруари за председател на долната камара на парламента. Въпреки че е член на центристката партия Бразилско демократично движение, която е съюзник на лявата Партия на трудещите се на Русеф и влиза в състава на управляващата коалиция, той месеци наред спъваше успешно проекти за нормативни актове и мерки, внесени в парламента от бразилското президентство.
Куня обаче влезе открито във война с Русеф, след като през август беше обвинен в корупция и пране на пари във връзка скандала с "Петробраз". Според него това обвинение е маневра срещу него, замислена от президентството.
Три месеца Куня размахваше призрака на импийчмънта и дясната опозиция дълго време го подкрепяше в това му намерение. Но срещу него започнаха да излизат наяве все по-притесняващи разкрития за тайни сметки в Швейцария и за милиони долари с неясен произход, които били внесени в тях. Дясната опозиция тогава реши да изостави Куня.
Президентският лагер дълго време също щадеше Куня въпреки спънките, които той предприемаше например срещу мерките за строги икономии, планирани от правителството. Но преди броени дни президентският лагер реши да го изостави, независимо от последствията.
След задействане от Куня на процедурата по отстраняване на Русеф, предстоят няколко етапа, припомня Асошиейтед прес.
Първо се съставя специална комисия от 66 членове на Камарата на депутатите, които да са представители на всички партии. Тя ще реши всъщност дали процедурата ще трябва да бъде обсъждана от пълния състав на долната камара, или няма основание за подобно обсъждане. После, ако се реши, че има основание за подобно обсъждане, ще има дебат в Камарата на депутатите, последван от гласуване. Импийчмънтът ще изисква подкрепата от две трети, или 342 членове на долната камара на бразилския парламент. Ако това стане, президентката ще бъде отстранена временно и ще бъде заменена за 6 месеца от вицепрезидента, докато горната камара на парламента, Сенатът, реши дали тя трябва да бъде отстранена постоянно от президентския пост. За това ще са необходими гласовете на две трети от сенаторите.

Източник: БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg