EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна земеделското изложение АГРА

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна земеделското изложение АГРА

mail13:15 | 20.02.2024прегледи 429 коментарикоментари 0


В деветото издание на международното изложение за агробизнес, вино, храни и оборудване в Пловдив участват 580 фирми от 21 държави. Изложителите бележат ръст от 25 процента, което показва, че поредицата от кризи не е лишила от ентусиазъм земеделските производители, каза министърът на земеделието и храните Министър Вътев, който откри в Международен панаир - Пловдив земеделското изложение АГРА и съпътстващите изложби "Винария" и  "Фудтех".

Настоящото изложение се характеризира със сериозна среща на науката с практиката, на най-новите постижения - с хората, които имат амбицията да ги прилагат, и с много сериозно международно участие, което ще се развива и надгражда за едно успешно пазарно развитие, посочи министърът.

По негова покана гост на изложението е министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово Фатон Пеци. Вътев посочи, че има огромен потенциал за търговските отношения със страната, която очаква от България продукти като храни, напитки, зърнени култури. 

За 2023 година българските вина във всички международни конкурси са спечелили 127 златни медала, каза по време на пресконференция за изложението инж. Красимир Коев - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното.

По думите му на територията на страната функционират 360 винарски предприятия, като 109 от тях са с чуждестранно участие. Площите с лозя в България са 60 000 хектара, като от тях 15 800 са със защитено наименование за произход.

Внесеното вино в България за 2023 година 11,266 млн. литра, което е 10 процента от общото продавано количество вино в страната, съобщи Коев и допълни, че това не е заради рестрикции, а защото българското вино е по-добро. 

На откриването на изложението присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, народни представители, областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, представители на местната власт и на чуждестранни мисии в България. 

Съпътстващата програма на АГРА, "Винария" и "Фудтех" включва над 50 събития и също толкова иновации в областта на растениевъдството, животновъдството, винарската индустрия и хранителната промишленост. В рамките на изложението, което ще приключи на 24 февруари, ще се проведат Международни дегустации и конкурс "Златен Ритон", Конкурс за иновации, Конкурс "изборът на потребителя", Plovdiv fair street food fest.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037