EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна жътвата, очаква се 6 млн.тона реколта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна жътвата, очаква се 6 млн.тона реколта

mail08:10 | 04.07.2023прегледи 566 коментарикоментари 0


Започна жътвената кампания в страната. По време на откриването ѝ в русенското село Борисово министърът на земеделието и храните Кирил Вътев сподели, че според предварителните анализи се очаква реколта около средната или малко над нея, или приблизително 6 млн. тона.

За тази жътва се говори много в последните месеци. Зърнопроизводителите изразяваха своите притеснения, че складовете им са пълни и няма къде да приберат новата реколта, когато дойде време за нея. Всичко това дойде вследствие на украинския внос на селскостопански продукти, които заляха европейските пазари, в това число и нашия.

Все пак по думите на вече бившия заместник-министър на земеделието Тодор Джиков международната търговия се е активизирала и складовете у нас вече са се поосвободили, но е дошъл следващият проблем - "всяка година е естествено при наличието на нова жътва и масово предлагане на пазара цените да слизат надолу". Относно качеството на пшеницата, за което се прокрадват опасения на фона на обилните дъждове, в интервю за БТА Джиков подчерта, че е важно "как се отглежда продукцията, какво ѝ се дава, как се храни".

Що се отнася до допълнителните средства, които ЕС отпусна за страните, засегнати от украинския внос, той смята, че компенсаторните плащания в никакъв случай не могат да покрият реалните загуби, които ще претърпят земеделските производители. Тук Джиков изтъкна и липсата на една изключително важна брънка в България, за която напоследък все повече започва да се говори - кооперативите. Той добави към това липсата на адекватна информация от страна на държавата, механизмите за събиране на информация, анализът на информацията. "Мониторингът на пазара е много важно нещо", подчерта бившият заместник-министър.

На свободния европейски пазар в ЕС вече има нов играч, който се казва Украйна. На практика тя е основен производител на зърно и пряк конкурент на единствения сектор в България, който развихме добре за последните 20 години. Трябва да направим изключително сериозен анализ, прогноза и точни и правилни предписания как да го предпазим. Защото вече нямаме мита, нямаме квоти, те са на нашия общ пазар и пряко конкурират българските производители. В момента те са във война, така че продават на всяка цена. Това заяви Джиков, който е и зърнопроизводител.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047