EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна атаката на Рака, столицата на ИД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна атаката на Рака, столицата на ИД

mail16:05 | 25.05.2016прегледи 833 коментарикоментари 0


Водените от кюрди Сирийски демократични сили започнаха операция по превземането на районите северно от Рака, който е де факто столицата на „Ислямска държава“ в Сирия, с цел евентуалното освобождаване на града. Съюзническата на САЩ групировка оповести това във видео изявление, качено онлайн във вторник, предаде радио Voice of America .„Ние започваме тази кампания с помощта на водените от САЩ коалиционни сили северно от Рака“, каза Райда Фелат, която е кюрдски военен командир. Високопоставен командващ в Сирийските демократични сили потвърди пред VOA, че подчинените му сили напредват от три различни посоки. „Танкове и друга тежка техника на кюрдските сили за самоотбрана са разгърнати“, каза той.

Стотици семейства бързат да напуснат сирийския град Рака, съобщи ТАСС, като се позова на информация на Sky News Arabia. Месното цивилно население бяга от Рака и околностите му, за да избяга от неизбежните сблъсъци между милициите и бойците от терористичната групировка „Ислямска държава“, която напълно контролира града. Бежанците от Рака се насочват към съседните провинции, главно в северната част на провинция Алепо и Дейр ез-Зор.

Лидерите на въоръжената опозиция „Сирийски демократични сили“, състоящи се от кюрдски и арабски отряди, ще обсъдят с международната коалиция предложението на Русия за сътрудничество в борбата с групировката „Ислямска държава“ (ИД), предаде агенция Sputnik, като се позова на говорителя на опозицията Талал Село. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия предлага на САЩ от 25 май да започнат да работят заедно при планирането и нанасянето на въздушни удари по терористите.

Същевременно иракските сили напредват срещу терористите във Фалуджа, увеличавайки натиска върху джихадистите в двете им основни крепости, пише Daily Mail. Двете офанзиви бележат едни от най-сериозните наземни усилия срещу ИД, откакто групировката обяви своя „халифат“ по протежение на сирийско-иракската граница през 2014 г. Контролираната от ИД територия е под постоянни атаки от страна на терористите.


Тагове: Рака, атака
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg