EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна автомобилното изложение в Мюнхен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна автомобилното изложение в Мюнхен

mail10:24 | 05.09.2023прегледи 724 коментарикоментари 0


Международното автомобилно изложение (IAA Mobility) отвори врати в Мюнхен, информира Ройтерс. На международния автосалон ще бъдат представени водещи производители на превозни средства от целия свят. Очаквано сред тях са германските автомобилни концерни Mercedes, BMW и Volkswagen Group, част от който са марки като Audi, Seat, Skoda, Porsche, Bentley и Lamborghini.

В автоизложението в регионалната столица на германската провинция Бавария участват и редица други водещи производители на превозни средства. Сред тях са американската корпорация Ford,  френската Renault, японската Honda Motor и китайската BYD. 

Посетителите ще имат възможност да шофират електрически модели превозни средства на редица водещи производители, участващи в автомобилното изложение, става ясно от неговия сайт iaa-mobility.com.

Рискове пред германската автомобилна промишленост

Германия рискува да изгуби статута си на най-голяма сила в автомобилния сектор. Това заяви преди откриването на Международното автомобилно изложение в Мюнхен президентката на Германската асоциация на автомобилната промишленост Фау Де А (VDA) Хилдегард Мюлер, цитирана от ДПА.

Въпреки че германските автомобилостроители ще оцелеят, то Германия като автомобилен център няма да успее "без мащабни реформи", каза тя пред ДПА на фона на събирането на ръководителите от автомобилния бранш в Мюнхен, където ще се проведе търговското изложение.

Като основни проблеми Мюлер назова свръхрегулирането, бавните политически решения и липсата на законова рамка за бъдещи предизвикателства като изкуствения интелект.

Главното е, че "Германия губи драматично международната си конкурентоспособност заради структурата на разходите", заяви шефката на браншовата организация.

Енергийните разходи в Германия са по-високи, отколкото в други промишлени локации, уточни тя.

Автомобилната промишленост призовава за временни държавни субсидии за цената на електроенергията, което ще помогне да се предотврати напускането на компаниите или отказа им от производство на батерии и полупроводници.

Подобна субсидия бе предмет на дебат в управляващата коалиция.

Най-голямото автомобилно изложение в Германия (IAA Mobility), което замени франкфуртското през 2020 година, събира заедно автомобилни производители, доставчици, технологични компании и политици.

"Фолксваген" (Volkswagen) е готов за забраната на Европейския съюз за продажба на новорегистрирани бензинови и дизелови автомобили и работи върху гамата си от електрически автомобили. Това заяви в Мюнхен главният изпълнителен директор на автомобилостроителя Оливер Блуме, цитиран от Ройтерс. 

Той добави, че посредством партньорствата в Китай, вторият най-голям автомобилостроител в света ще може да намали разходите си за батерии чрез понижение от 50 на сто на ниво клетка.

Европейските автомобилостроители са под натиск от китайски производители на електрически превозни средства, които са разработили по-евтини и по-удобни за потребителите модели в Китай и сега се разрастват към Европа. 

"Мисля, че имаме отлични шансове",  заяви Блуме. "Знаем как да произвеждаме висококачествени автомобили, но ще трябва да работим упорито по отношение на цената".

От своя страна ръководството на "Мерцедес – Бенц" (Mercedes -Benz) обяви, че компанията не е обезпокоена от ценовата битка за електрически превозни средства в Китай.

"Цената в Китай е в ценовия диапазон до 300 000 юана", каза шефът на подразделението за научно – изследователска дейност Маркус Шафер, цитиран от ДПА.

Това се равнява на около 38 000 евро или малко над 40 000 долара.

"Ние сме позиционирани основно в ценовия сегмент над 800 000 юана или дори над 1 милион юана, това е целта ни", заяви той.

С новия модел CLA, който ще бъде представен на изложението в Мюнхен, базираната в Щутгарт компания иска да намали значително високата стойност на електрическите си автомобили.

За сметка на това Маркус Шафер е обезпокоен от въвеждането на правилата за нови бензинови двигатели.

"Предстои много работа що се отнася до емисионния стандарт Евро 7. Това е огромна финансова задача за сектора на доставките, за заводите за двигатели и автомобили, които изискват огромни ресурси". Това коментира Шафер по отношение на планираното затягане  на регулациите за изгорели газове в ЕС.

Междувременно "Грийнпийс" (Greenpeace) организира протест преди началото на изложението в Мюнхен.

Екоактивисти нагазиха в езерце пред главния вход на изложението с лозунги като: "Автомобилната промишленост потъва в опазването на климата" или "Отдръпни се сега или потъни по-късно".

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg