EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва "Старт в кариерата" за младежи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва "Старт в кариерата" за младежи

mail16:50 | 03.05.2012прегледи 721 коментарикоментари 0


За първи път Агенцията по заетостта, заедно с още 30 водещи компании, ще участва със свой щанд в бизнес форума „Ден на кариерата в УНСС 2012”, организиран от Студентския съвет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) съвместно с Междууниверситетския център за развитие на кариерата и jobs.bg. Официалното откриване е утре в 10.00 ч.
Министерството на труда и социалната политика ще запознае студентската общност с политиките за осигуряване на заетост за младите хора. След това започват 12-те фирмени презентации, включващи 4 банки, 3 компании от хранително-вкусовата промишленост, куриерска фирма, водеща компания в информационните технологии и др.
Експерти от Агенцията по заетостта ще представят пред студентите възможностите за заетост по програми и мерки, залегнали в Националния план за действие, като националната инициатива „Работа за младите хора в България 2012-2013”, „Старт в кариерата”, а също така проекта „Ново начало от образование към заетост” по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, в който към момента са включени над 1 500 младежи.
През 2012 г. за обучение, чиракуване, стажуване и заетост на младежи са предвидени над 36 млн. лв., по-голяма част от които са осигурени от Европейския социален фонд, съобщи МТСП. През настоящата година над 1 700 образовани младежи ще стажуват в публичната администрация, за което са осигурени над 5 млн. лв. Тя допълни, че за стажуване на младежи в частни предприятия през 2012 г. от ЕСФ са осигурени около 16 млн. лв. и се предоставя възможност за включване на над 6 000 младежи.
През годината ще стартират 3 нови процедури по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на обща стойност 25 милиона лева, насочени конкретно към висшите учебни заведения. Липсата на квалификация и ниското образование са основните причини за безработицата сред младите хора. По данни на Агенцията по заетостта през 2011 г. без специалност са 63.1 % от регистрираните безработни младежи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg