EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва световна седмица на предприемачеството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва световна седмица на предприемачеството

mail15:30 | 16.11.2010прегледи 866 коментарикоментари 0


Световната седмица по предприемачество (15 – 21 ноември) стартира днес в България с иновационен лагер в ПГТМ “Христо Ботев” в Ботевград. У нас инициативата ще бъде отбелязана с 10 открити урока и 15 иновационни лагера в различни училища в страната от 16 до 27 ноември. Кръгла маса по темата за диалога между поколенията в предприятията и възможностите пред младите за развиване на нов бизнес ще събере представители на бизнеса, академичните среди и публичните институции на 18 ноември (четвъртък) в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), София. Това е първата от поредица инициативи, посветени на диалога между поколенията, които ще се проведат в няколко европейски града по инициатива на неправителствената организация What IF. Официален домакин на световната инициатива в България е организацията Джуниър Ачийвмънт България, която има дългогодишен опит в обучението по предприемачество на младите хора у нас.
Казус, зададен от Майкрософт България, дискутират днес учениците от първото училище-домакин на Седмицата по предприемачество в Ботевград. Разделени в отделни екипи, участниците разполагат с няколко часа, за да създадат идея за продукт или услуга, която да позиционират на пазара. Жури, съставено от учители, ще оценява предложенията, а отборът-победител ще има възможността да се състезава на национално ниво с победителите от другите 14 града.
Освен иновационни лагери, училищата, работещи по програмите на Джуниър Ачийвмънт България, организират и открити уроци по теми, свързани с предприемачеството. Комуникационната култура на предприемача, развитието на предприемачеството в условията на днешната икономика, корпоративна социална отговорност в туризма са част от темите, по които ще дискутират учениците в 9 български града. Представители на бизнеса и местната власт, поканени за лектори от училищата, ще дадат практически съвети на учениците и ще обсъдят проблеми от реалната бизнес практика.
Най-голямото от поредицата събития част от седмицата по предприемачество ще събере над 100 представители на бизнеса, академичния свят и публичните институции в София в четвъртък.
Те ще участват в работни панели на тема „Бизнесът: машина за пари или мост между поколенията”. Кръглата маса, организирана от ДАБ съвместно с неправителствената организация What IF, ще постави началото на паневропейска инициатива за насърчаване на политики за справедливо отношение към бъдещите поколения. След провеждане на подобни събития в дванадесет държави, организаторите на инициативата What IF ще отправят конкретни предложения към Европейската комисия за предоставяне на равни права и възможности на младото и бъдещите поколения.
Специално за инициативата в България пристигна г-н Матео Бонифачо, изследовател в Университета в Тренто, Италия, и член на Бюрото на политическите съветници към Европейската комисия. Своята подкрепа за идеята ще дадат и Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, г-жа Милена Дамянова, заместник-министър в Министерството на образованието, младежта и науката, г-жа Валентина Симеонова, заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика и г-н Евгени Ангелов, заместник-министър в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Световната седмица по предприемачество е инициатива на Ewing Marion Kauffman Foundation и Make Your Mark и се провежда в държави от всички континенти. Тя стартира през 2008 г. с цел да вдъхнови младите хора да прегърнат иновациите, въображението и творческия подход и да превърнат идеите си в реалност.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg