EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва ремонт на жп гара Ямбол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва ремонт на жп гара Ямбол

mail13:03 | 14.02.2023прегледи 692 коментарикоментари 0


Започва ремонт на сградата на железопътната (жп) гара в Ямбол на стойност 2,8 млн. лева без ДДС. Срокът за завършването му е до края на тази година, но се очаква да приключи през септември. Това съобщи пред журналисти в Ямбол председателят на Управителния съвет на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) Кристиан Кръстев.  

„Ако работата върви ритмично, няма да се налагат прекалено големи забавяния. Затова съм тук, за да може от първия ден да следя развитието на ремонта и да сме сигурни, че това, което е обещано на хората, ще се случи. Очевидно е, че не трябва да бъде в такъв вид гарата на областен град“, каза Кръстев. Той допълни, че до средата на тази година трябва да приключи и ремонтът на жп гарата в Стара Загора, който по думите му е „с много проблеми и забавени срокове“.

Ямболската жп гара ще бъде цялостно реконструирана отвътре и отвън. Сградата е построена през 1962 г. и оттогава не е основно ремонтирана. В чакалнята ще бъде изградено стълбище и полуетаж, на който ще се помещава музей за историята на гарата. Ремонтът по никакъв начин няма да засегне движението на влаковете, тъй като пероните са ремонтирани преди няколко години, подчерта Кръстев.

Той посочи, че се работи за цялостното подобряване на железопътната инфраструктура в страната. „Търсим различни варианти за европейско финансиране, включително и собствени средства от капиталовия трансфер, за да ремонтираме и направим инфраструктурата такава, каквато трябва да бъде“, каза Кристиан Кръстев.

По думите му ремонтите се разделят на етапи. „За да се изгради инфраструктурата, не може да се възложи 350 – 400 км цялостен ремонт. Първо няма толкова средства, второ – няма изпълнител, който да го направи от край до край“, каза още председателят на Управителния съвет на НКЖИ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg