EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва работа по газовата връзка със Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва работа по газовата връзка със Сърбия

mail12:40 | 15.04.2011прегледи 753 коментарикоментари 0


Предпроектното проучване за българо-сръбската газова връзка може да стартира, след като днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа договор за финансиране на проекта с ръководителя на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" Лиляна Павлова. За проучването по линия на оперативната програма са отпуснати 2.5 млн. евро. На подписването на договора присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
„Газовата връзка между България и Сърбия е част от стратегията ни за постигане на истински либерализиран пазар", каза при подписването на документа министър Трайков. По неговите думи изграждането на връзката ще бъде стъпка към диверсифициране на портфейла от източници на газ за България.
„Подписаният днес договор е резултат от европейската солидарност в търсенето на решения за енергийна независимост след газовата криза през 2006 г.", каза министър Росен Плевнелиев.
Подписаният документ включва етапите на подготовка, предпроектно проучване и проектиране на съоръжението, както и изготвяне на ОВОС. Газовото трасе е с дължина 50 км. на българска територия и 100 – на сръбска. Очаква се газопроводът да осигурява по 1.8 млрд. куб. м газ годишно. След изграждането му България ще има връзка с газовите системи на Сърбия и Унгария, а чрез тях – достъп до доставки от Северна Европа. Западната ни съседка също има осигурено финансиране за предпроектното проучване.
Целият проект на българска територия ще струва 60 млн. евро, които са осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие". Очаква се строителството на газопровода да започне през 2013 г. или 2014 г. и да продължи около година.

Енергийният министър обясни, че изпълнението на проекта за изграждане на българо-гръцката газова връзка се движи по план и тя трябва да бъде въведена е експлоатация най-късно в началото на 2014 година. Това е газопровод от много съществено значение за разнообразяване на източниците ни на газ, тъй като ни присъединява към газопровода, по който тече азербайджански газ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg