EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва проект за сигурността в пограничните райони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва проект за сигурността в пограничните райони

mail18:15 | 29.11.2023прегледи 473 коментарикоментари 0


България и Турция започват изпълнението на общ проект за подобряване на сигурността в пограничните райони. Дейностите по него ще бъдат финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция" 2021-2027, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проектът "Повишаване на капацитета и подобряване на сътрудничеството на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в областта на миграцията“ е на стойност 1,7 млн. евро. Предвижда се по него да бъде закупено съвременно оборудване за структурните звена на партньорите, ангажирани в противодействието на нелегалната миграция, както и да бъдат проведени съвместни обучения, демонстрационни дейности и работни посещения с цел обмяна на опит между вътрешните министерства на България и Турция. 

Целта е да се постигне по-ефективно функциониране на системите за управление на миграцията и процедурите по предоставяне на убежище от двете страни.

Договорът за изпълнението на проекта ще бъде връчен днес от 11:00 часа в Експозиционен център "Флора" в Бургас от заместник-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева и заместник-министъра на вътрешните работи Ивелина Дундакова. На събитието ще присъстват и генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун, и представители на местната и централна власт в региона.

Границата между България и Турция е с дължина близо 288 км с действащи гранични контролно-пропускателни пунктове Капитан Андреево - Капъкуле, Лесово - Хамзабейли и Малко Търново - Дерекьой. Общата площ на зоната на трансгранично сътрудничество обхваща около 29 000 кв./км. В България тя представлява 14,99 на сто от цялата територия на страната, докато в Турция е 1,58 на сто, се посочва в резюмето на програмата "ИНТЕРРЕГ" 2021-2027 година. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039