EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва изграждането на Евроазиатски интерконектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва изграждането на Евроазиатски интерконектор

mail16:11 | 10.10.2022прегледи 505 коментарикоментари 0


На 14 октомври в Никозия ще бъде поставено официално началото на изграждането на Евроазиатския интерконектор, който трябва да свърже електропреносните мрежи на Кипър и Гърция, а на следващ етап – и на Израел, съобщи в електронното си издание в. „Филелефтерос“.

На церемонията, която ще се проведе в президентския дворец в кипърската столица, ще присъстват президентът на Кипър Никос Анастасиадис, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон и министрите на енергетиката на Кипър и на Гърция Наташа Пилиду и Костас Скрекас.

В завършен вид енергийният интерконектор ще има дължина от 1208 км. Очаква се практическите дейности по изграждането му да започнат скоро край кипърското селище Кофину и да завършат, според плановете, до 2027 г. Строителството ще се ръководи от германската компания „Сименс“, а двойният кабел, който ще бъде положен, ще бъде доставен от норвежката „HVDC Nexans“

След влизането в експлоатация на интерконектора Кипър ще престане да бъде единственият изолиран енергиен пазар в Европейския съюз, но и ще получи възможност да изнася електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

През януари ЕС реши да отпусне 657 милиона евро за изграждане на връзката между електропреносните системни мрежи на Кипър и Европейския съюз, докато други сто милиона евро ще бъдат дадени по механизма за възстановяване и устойчивост.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044