EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва депортация на афганци от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва депортация на афганци от ЕС

mail10:40 | 12.12.2016прегледи 821 коментарикоментари 0


Германия обяви, че започва ускорена депортация на афганистански мигранти, на които е отказано убежище в страната. След безредиците в лагера в Харманли, предизвикани именно от млади афганистанци, същото ще направи и България. Афганистанците са втората по големина група на търсещи убежище в ЕС мигранти.

12 500 афганистанци, на които е отказан бежански статут в Германия, ще бъдат върнати в родината им до края на годината, съобщава тв Европа. Това обяви преди две седмици германското правителство. След речта на канцлера Ангела Меркел на конгреса на нейния Християндемократически съюз в Есен, в която основен акцент бе, че мигрантската криза от 2015 година няма да се повтори, готовността за действие на Берлин изглежда повече от убедителна. В Германия има почти 247 000 афганистанци, а от тях 51 643 са подали молби за убежище. След сирийците, афганистанците са втората по големина мигрантска група във Федералната република. Властите приемат, че в по-голямата си част Афганистан е безопасна страна.
Политиката на депортиране на мигранти в страните им по произход, ако им е отказано убежище в ЕС, получи нов тласък, след като Съюзът подписа с Афганистан споразумение за реадмисия в началото на октомври. Според клаузите на документа, мюсюлманската страна се задължава да приеме обратно онези свои граждани, които не са получили бежански или хуманитарен статут в някоя от страните-членки на Съюза. Ако не го направи, може да не получи милиарди евро помощ за развитие от Общността.
Договорът предвижда през първите 6 месеца към Афганистан да бъдат изпращани по не повече от 50 души с „редовни или чартърни полети до летище Кабул и всяко друго специфично афганистанско летище”, като в него не се посочва ограничение за броя на полетите. Но се предвижда изграждане на специален терминал на летището в Кабул, който да обслужва само полети с върнати от ЕС афганистанци, като той ще бъде финансиран с европейски средства.
По този начин на Афганистан се увеличава помощта за развитие, но срещу твърдо обещание за депортации на афганистански мигранти, които нямат право на убежище в ЕС. Брюксел е приел, че в Афганистан не се водят военни действия, затова хората, които пристигат в Европа оттам са предимно икономически мигранти, търсещи по-добър живот.
През 2015 г Афганистан бе на второ място след Сирия по брой кандидати за убежище в ЕС /178 000/. Тази тенденция се запазва и през тази година, като само през второто тримесечие 50 300 афганистанци са подали молба за убежище в Съюза, две трети от които в Германия.
В България през 2016 г афганистанците са най-голямата група чужденци. 7000 афганистански граждани са влезли на територията на страната от началото на годината, показват данни на Държавната агенция за бежанците. По-малко от две хиляди са бежанците от Сирия от началото на годината.
След безредиците в бежанския лагер в Харманли, предизвикани от млади афганистанци, България обяви, че скоростно ще депортира 400 афганистански мигранти. Първите 50 от тях ще бъдат върнати още следващата седмица, останалите чакат обработката на документите си, след което поемат със самолет към родината си.

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg