EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започва акция "Зима"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва акция "Зима"

mail11:10 | 01.11.2017прегледи 9503 коментарикоментари 0


От 1 ноември традиционно започва акция "Зима" с цел подготовка за движение във влошени метеорологични условия и повишаване на безопасността на пътя, съобщиха Съюза на българските автомобилисти /СБА/ и "Пътна полиция".

В рамките на кампанията ще бъдат раздадени 300 хиляди листовки с шест съвета към водачите за зимния сезон. Препоръките към шофьорите са да се уверят в техническата изправност на превозното средство, от 15 ноември до 1 март да се движат със зимни гуми с дълбочина на протектора минимум 4 мм, фаровете да са в изправност, превозното средство да е оборудвано с пожарогасител, обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка и заредена аптечка за пътна помощ.

В листовките има и съвет към велосипедистите - да се движат винаги с изправни фарове, спирачки, звънец и светлоотразители. Бъдете видими през зимата и в тъмното, носете светли дрехи и се оглеждайте често, особено ако сте с шапка или качулка, препоръчват още от СБА и "Пътна полиция".

Към днешна дата има 5690 тежки пътни произшествия с 534 загинали и 7161 ранени, съобщи началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Той отбеляза, че в сравнение със същия период на миналата година са регистрирани 564 по-малко произшествия, загиналите са с 54 души по-малко, а ранените са със 732-ма по-малко. Само за деветте месеца на 2017 г. има съставени 765 670 фишове, електронни фишове и актове за установени нарушения, което е със 136 900 повече в сравнение със същия период на миналата година, посочи Рановски.

В първите десет дни на ноември в рамките на акция "Зима" ще се извършват засилени проверки, особено на велосипедисти и превозни средства с животинска тяга, и кампания "С безопасно превозно средство през зимата". На 6 ноември сме обявили ден без загинали велосипедисти на пътя, съобщи Рановски. От 11 до 20 ноември кампанията ще е насочена към пешеходци и водачи и толерантността на пътя. От 21 до 30 ноември ще се извършват проверки на моторните превозни средства и готовността им за движение в зимни условия - техническа изправност, осветителна система. От началото на тази година има промени в законодателството, които задължават водачите от 15 ноември до 1 март да се движат с гуми с минимум 4 мм дълбочина на протектора, припомни Бойко Рановски. Смяната на гумите е много важен фактор за подобряване на пътнотранспортната обстановка особено при зимни условия, отбеляза той.

От 1 до 11 ноември СБА ще отвори безплатно сервизите си, за да могат водачите да се консултират за подготовката за зимата. Могат да им проверят фаровете, гумите, да им дадат съвет, само ако се изискват части, тогава ще е нужно заплащане, обясни председателят на СБА Емил Панчев.

Българският Червен кръст, който е традиционен партньор на акция "Зима", ще организира открити уроци по пътна безопасност за най-малките ученици от първи до четвърти клас за безопасно пресичане на пътя и оказване на първа помощ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg