EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Запознахме Канада с възможностите за инвестиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Запознахме Канада с възможностите за инвестиране

mail14:30 | 16.09.2010прегледи 1896 коментарикоментари 0


Възможностите за осъществяване на съвместни проекти, както и интересът към инвестиции в България бяха в центъра на разговорите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с представители на канадското правителство и бизнеса в страната, съобщи пресцентърът на МИЕТ.
По време на посещението си в Монреал и Отава министърът се срещна с редица правителствени ръководители и представители на световния бизнес елит в областта на енергетиката, транспорта и инженеринга. 
Трайчо Трайков и федералният министър на природните ресурси на Канада Кристиян Паради обсъдиха приоритетите в дейността на двете ведомства и възможностите за сътрудничество между тях.
Централна тема в разговорите с президента на френската агенция ADEME Франсоа Моазан бяха иновациите в сферата на енергийната ефективност. Двамата обсъдиха проекти за улавяне и съхранение на въглерод, които се осъществяват със съдействието на агенцията, както и задълбочаването на сътрудничеството между АДЕМЕ и българската Агенция за енергийна ефективност. Двете агенции работят съвместно по проект на ЕС за "Мониторинг на изпълнението на европейските и националните цели по енергийна ефективност", който се изпълнява в рамките на програма "Интелигентна енергия за Европа". АДЕМЕ е главен координатор по този проект, а АЕЕ е представител на България.
По време на посещението в Канада министър Трайков разговаря и с ръководствата на  Канадската агенция за насърчаване на иновациите, предприемачеството и развитието на икономиката на знанието (OCRI) и на Канадската агенция за развитие на износа (EDC). На срещите бяха представени отраслите, които страната ни иска да развива и бяха идентифицирани  перспективни сектори за сътрудничество като електроника, информационни технологии, енергетика, машиностроене, електротехниката и производството на автомобилни части. Канадската агенция за насърчаване на иновациите ще сподели опита си и ще подпомогне българското правителство в развиването на приоритетните за страната сектори - информационните технологии, еко технологиите и технологиите, свързани със здравето. Предстои осъществяване на търговска мисия от страна на канадски инвеститори, ползващи кредитно финансиране от Канадската агенция за развитие на износа, която през  2009 г. е подпомогнала инвестирането на 82 млрд. долара на международни пазари.
Друг акцент в програмата на посещението на Трайчо Трайков в Канада бе срещата с президента на Канадския съвет на изпълнителните директори (CCCE) Джон Манли. Съветът обединява мениджърите на около 150 канадски корпорации с активи на
стойност повече от 3,5 трилиона канадски долара и годишен оборот общо над 800 милиарда канадски долара. На срещата министър Трайков изтъкна предимствата на България като инвестиционна дестинация и обсъди конкретни сектори от Българската икономика от интерес за крупни канадски инвеститори (производство на компоненти за електрически автомобили, проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата). Тема на разговорите бяха взаимните изгоди от предстоящото подписване на Споразумение за разширено икономическо и търговско сътрудничество (СЕТА) между ЕС и Канада, както и премахването на съществуващия визов режим за български граждани, което затруднява осъществяването на директни бизнес контакти и създава пречки пред потенциалните инвеститори от двете страни.
Трайчо Трайков проведе редица корпоративни срещи в Монреал и Отава, където обсъди развитието на проекта  АЕЦ "Белене" с изпълнителния директор на АРЕВА (AREVA Group France) Ан Ловержон и плановете на Е. ОН (Е.ON AG) за участие на българския пазар с председателя на УС на компанията Йоханес Тайсен.
В програмата за визитата на министър Трайков в Канада бяха включени още срещи с мениджърите на водещи канадски компании, сред които световния енергиен гигант Хидро Квебек (Hydro Quebec)  - с президента на компанията Тиери Вандал бяха дискутирани възможности за съвместно производство на компоненти за електрически автомобили и внос от България на електрически трансформатори, турбини и кабели, - третия в света производител на самолети Bombardier, Plasco Energy Group - иноватор  в областта на преработката на индустриалните отпадъци за получаването на "зелена" енергия, SNC Lavalin - водеща компания в областта на инженеринга, доставките, строителството, с чийто президент Роналд Деном бяха обсъдени перспективи за партньорство в областта на ядрената енергетиката, инфраструктурата и околната среда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg