EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заплахите пред Китай след стимулите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплахите пред Китай след стимулите

mail17:15 | 09.11.2010прегледи 592 коментарикоментари 0


Реакцията на Китай на световната финансова криза провокира размисли за икономиката в страната и чужбина. Последните усилия на правителството са насочени към задържане на нивата на инвестициите и предотвратяване на свиването им, отбелязва в своя публикация Reuters.
Освен сигурните първоначални разходи, притесненията са, че ще има ръст на лошите кредити и инфлацията дълго време след двугодишния период на стимулиране на икономиката, стартирал на 9 ноември 2008 г. и приближаваща края си.
Има и допълнителни притеснения, освен очевидните - като например че прекалените разходи ще доведат до изострено икономическо изкривяване, което може да подкопае дългосрочния потенциал за ръст на страната.
„Определено ще има някои странични ефекти. Стимулирането на икономиката формира скрити заплахи за икономиката в дългосрочен план,” подчертава Уан Ху, икономист в Shenyin & Wanguo Securities в Шанхай.

Най- големите притеснения са центрирани върху банковата система, тъй като китайската програма по стимулиране, за разлика от тази в САЩ и Европа, е финансирана основно от кредити.
Китайските банки са раздали рекордните 9.6 трлн. юана ($1.4 трлн.) под формата на нови кредити през 2009 г., което е почти двойно спрямо година по- рано, и при планирани други 7.5 трлн. юана тази година.



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg