EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заплати: Най-високи в София, най-ниски във Видин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплати: Най-високи в София, най-ниски във Видин

mail12:43 | 30.11.2016прегледи 1452 коментарикоментари 0


Икономическото оживление в повечето области става все по-видимо през 2015 г., ако се съди от процесите на пазарите на труда и динамиката на доходите. Това показва изследването на ИПИ „Регионални профили 2016”. Последната година е особено силна за пазара на труда в повечето райони, а оттам – и за заплатите и доходите на домакинствата.

Все пак 8 области не успяват да се включват в процеса на създаване на нови работни места и заетостта в тях намалява през 2015 г. Сред тях са области с много сериозни проблеми в местните икономики, като Враца, Монтана и Силистра, където заетостта стагнира и дори намалява в последните години. В тези области процесът на възстановяване или изобщо не е започнал, или не е убедителен. В Силистра заетостта остава изключително ниска, като по-малко от половината население в работоспособна възраст е заето. Софийска област също се нарежда в групата на стагниращите пазари на труда, а областите Добрич и Кърджали бележат спад на заетостта след ръст в предходните години.

Безработицата намалява във всички области без изключение през 2015 г. По-внимателното вглеждане в данните обаче  показва, че спадът на безработицата невинаги е добра новина. В редица области това се дължи не на нови работни места, а на преминаване на част от безработните към редиците на икономически неактивните, включително и заради обезкуражаване, че могат да си намерят работа. Най-лошият пример е област Монтана, където безработицата спада двойно, но това е само и единствено защото икономическата активност се срива. Други такива примери от 2015 г. са областите Благоевград, Пловдив, София (област), Кърджали.

Трайното възстановяване на пазара на труда в повечето области в комбинация с продължаващото покачване на минималната заплата и на минималните осигурителни прагове води до стабилно увеличение на заплатите във всички области. Средно за страната увеличението е около 6%, но в някои области (например Разград) ръстът надхвърля 10% през 2014 г. Въпреки това заплатите в областта с най-висок размер (столицата) остават около два пъти по-големи от тези с най-нисък (Видин).

Макар и заплатите да растат трайно и повсеместно, динамиката на доходите на домакинствата е разнопосочна. В някои области доходите стагнират или спадат през 2015 г., като причините са както ограничената заетост и ниският интензитет на икономическа активност в домакинствата, така и спадът на доходите от други източници. През 2015 г. Кърджали измества Силистра като областта с най-ниски доходи на лице от домакинство (3393 лв.).

Ниските доходи неизбежно са обвързани и с висока бедност. Кърджали е областта с най-висок дял на бедните спрямо националната линия на бедност – 60,1%, или близо 3 пъти повече от дела на бедните на национално ниво. Другата област с много висок дял на бедните – над 50%, е област Пазарджик, която традиционно се характеризира с висока бедност и значителен дял на живеещите с материални лишения.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg