EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Заплати в 10-те най-популярни професии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплати в 10-те най-популярни професии

mail17:35 | 25.05.2016прегледи 1495 коментарикоментари 0


Германският икономически вестник Handelsblatt представя класация на  месечните заплати на 10-те най-популярните професии в Германия. От германското издание уточняват, че получаваните възнаграждения се различават не само от пола на работниците, но също така и от локацията в страната на работното място.

На 10-то място е денталният асистент. Въпреки ниското заплащане тази професия е много популярна най-вече сред жените. През 2015 година 12 096 жени в Германия са преминали обучението си като дентални асистенти. Това става ясно от данните на Федералния институт за професионално обучение. Средната месечна заплата, която се получава от денталните асистенти е 1773 евро.

На 9-то място е търговeцът на дребно. Ако се нуждаем от спортни стоки, кухненски изделия или мебели ще трябва да се обърнем към търговците на дребно. Те получават различни възнаграждения в зависимост от индустрията. Така например средното възнаграждение при търговците на дребно, които продават диетични и здравословни продукти и храни достига 1975 евро на месец, колегите им които са към отдел спортни стоки получават средно по 2080 евро на месец, а търговците на дребно в дрогериите получават около 2151 евро средно месечно възнаграждение.

На 8-мо място са медицинските помощници. Разликата в заплащането между половете е много силно изразена при този вид професия. Така например ако мъжете медицински помощници получават средно месечно възнаграждение в размер на 2290 евро, то при жените то е едва 2033 евро. Медианата - средно статистически, при този вид професия по отношение на получаваното средно месечно възнаграждение е 2035 евро.

На 7-мо място са продавачите. Професията обхваща всички продавачи, независимо дали става дума за продавач в аптека, продавач на козметика или комунални услуги. И при този вид професия е силно изразена разликата по полове при възнаграждението. Така например ако мъжете продавачи взимат средна месечна заплата в размер на 2427 евро, то колежките те им взимат само по 1897 евро.

На 6-то място са механиците на моторни превозни средства. Тази професия е много популярна главно сред младите мъже. След като завършат обучението си те могат да разчитат на средна месечна заплата от 2 691 евро, докато при жените размерът на възнаграждението отново е по-нисък и е 2633 евро. Средното възнаграждение при механиците на МПС-та е 2689 евро.

На 5-то място са търговците на едро с експортни стоки. Заплащането при търговията на едро с експортни стоки е значително по-високо отколкото при търговията на дребно. Средното месечно възнаграждение на търговците на едро с експортни стоки е 2824 евро. Разбира се заплащането зависи и от региона, в който се извършва търговията. Така например търговците на едро в източните части на Германия като Саксония получават по 2218 евро и са склонни да бъдат по-ниско заплатени отколкото колегите им в западната част на страната като в Хамбург, където заплащането достига до 3312 евро.

4-то място заемат офис мениджърите. Средната месечна заплата на работещите този вид трудова дейност е 2920 евро. И тук за пореден път е налице разлика в получаваната заплата между мъжете и жените. Младите мъже офис мениджъри получават средно по 3527 евро, докато колежките им по 2735 евро.

На 3-то място е индустриалния чиновник. Много млади хора са привлечени от управлението на средни и големи фирми. Завършилите обучението си промишлени чиновници печелят средно по 3239 евро, съответно по 3792 евро за мъжете и по 2927 евро за жените.

На 2-ро място са специалистите по електроника. Средното възнаграждение при тази типично мъжка професия е 3388 евро.

На 1-во място е индустриалният механик. Средното месечно възнаграждение при този вид професия е 3471 евро. Отново е налице силна разлика между получаваните заплати в Източна и Западна Германия. Докато работещите индустриални механици в Западна Германия получават по 3563 евро месечна заплата, то в Източна Германия колегите им получават едва 2637 евро месечно възнаграждение.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg