EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Западните санкции вдигнаха инфлацията на Запад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Западните санкции вдигнаха инфлацията на Запад

mail13:35 | 17.05.2022прегледи 855 коментарикоментари 0


Цените на едро в САЩ са скочили с 11 процента през април в сравнение със същия месец година по-рано. Значителният ръст сочи, че високата инфлация ще остане бреме за потребителите и бизнеса през идните месеци. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на  доклад на американското министерство на труда.

На месечна основа индексът на производствените цени, който измерва инфлацията, преди тя да достигне до потребителите, се е покачил с 0,5 процента през април. Темпът се е забавил спрямо март, когато месечното увеличение бе 1,6 процента.

Данните съдържат признаци за отслабване на ценовия растеж, но все пак остават на тревожно високо ниво, отбелязва АП. Годишното увеличение на цените на производител през април бележи забавяне в сравнение с регистрираните 11,5 процента на годишна база през март и то е първото в този времеви сегмент на статистическите данни от декември 2020 година. Месечното нарастване на производствените цени през четвъртия месец на годината с 0,5 процента е най-слабото от седем месеца.

Все пак цените продължават да отчитат исторически темп на растеж. Разходите за храна са нараснали с 1,5 процента само през април спрямо месец по-рано, а за транспорт и складиране - с цели 3,6 процента. При новите автомобили има увеличение от 0,8 процента.

Докладът е публикуван ден след като американското правителство оповести данни за потребителските цени за април, които показаха, че инфлацията е скочила до 8,3 процента. Равнището е малко под мартенския максимум от 8,5 процента - най-високо от четири десетилетия.

Годишната инфлация във Франция е достигнала 4,8 на сто през април след 4,5 на сто през март, съобщи Националният статистически институт (l'Insee), цитиран от Франс прес. 

Данните потвърждават предварителната оценка, публикувана в края на април. Това е най-високото равнище на показателя от ноември 1985 г. и се обяснява с покачването на цените на почти всички категории продукти, начело с енергията (+26,5 на сто). 

През април цените на храните (+3,8 на сто) и на услугите (+3 на сто) също силно са ускорили растежа си спрямо предходния месец, когато увеличението бе съответно 2,9 и 2,3 на сто.

Силно поскъпване има и при храните, по-специално пресните зеленчуци, месото, хляба, зърнените продукти и олиото.

Цените на услугите са тласнати нагоре от транспорта, най-вече въздушния, при който цените са скочили с 22,4 на сто през април след +5,7 на сто през март. Промишлените стоки са поскъпнали с 2,6 на сто спрямо 2,1 на сто през март. Единствен спад на цените се наблюдава при тютюневите изделия (-0,1 на сто) и здравните продукти.

Хармонизираният индекс на цените (HIPC), който позволява сравнение с други страни в еврозоната, е нараснал с 5,4 на сто на годишна основа след +5,1 на сто през предходния месец. Очаква се инфлацията да ускори още повече темпа си в близките месеци, като статистическият институт прогнозира също 5,4 на сто през юни.

За да живеят подобаващо, французите смятат, че не им достигат средно по 490 евро на месец. Това представлява увеличение с 23 евро за една година според барометъра на покупателната способност на "Кофидис" (Cofidis).

Някои социални категории обаче са по-засегнати от други от влошаването на покупателната им способност на фона на инфлацията и международното напрежение. 78 на сто от семействата с един родител, 76 на сто от младежите между 25 и 34 години и 72 на сто от работниците твърдят, че международното положение се отразява на личните им финанси. Този дял е средно 64 на сто за всички французи.

Годишната инфлация в Испания е достигнала 8,3 на сто на годишна основа в края на април, което е малко по-ниско равнище спрямо предварителната оценка от 8,4 на сто, сочат данни на Националния статистически институт (INE), цитирани от Франс прес.

Това е с пункт и половина под мартенската инфлация (9,8 на сто), уточнява институтът, като потвърждава начало на спад на потребителските цени след месеци на силно ускорен растеж.

Забавянето на инфлационния темп се обяснява основно с поевтиняването на електричеството и горивата, след като световните цени на енергията поемат леко надолу от скока си през предходния месец. 

Тази тенденция е позволила да се понижат жилищните разходи (-7,7 на сто за един месец) и разходите за транспорт (-4,8 на сто). Цените на храните обаче са продължили да нарастват (+3,4 на сто), както и на текстилните изделия (+8,5 на сто). 

Основната инфлация, която е със сезонни корекции и не включва енергията, се е повишила с един процентен пункт до 4,4 на сто на годишна основа.

Инфлацията в Швеция се е ускорила през април до най-високото си ниво от 1991 г. досега, в момент когато светът се бори с покачване на цените, тласнати нагоре от войната на Русия в Украйна. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на официални данни.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 6,4 процента през април в сравнение със същия месец на предходната година, докато през март показателят отчете 6,1 процента, според данни на шведския статистически институт.

И през април продължи масовото поскъпване, обхващащо хранителните продукти, домакинското оборудване, посещенията в ресторанти и хотели, посочи Микаел Нордин, статистик в института.

Инфлацията в скандинавската страна също е подхранвана от високите цени на енергията - ключов фактор и в останалата част от Европа, както и в други части на света на фона на опасенията, че войната в Украйна може да доведе до прекъсване на доставките на петрол или природен газ от Русия.

Основен фактор за поскъпването на храните в Швеция са покачванията при цените на месото и зеленчуците. Докато при дрехите и книгите тенденцията е сезонна, цените на обзавеждането и домакинската техника се покачват за шести последователен месец, сочи шведската статистика.

Покачване се наблюдава и в сегментите "ремонт и поддръжка на дома", "транспорт" и "други стоки и услуги".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1018