EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Замразят се трилозите за кохезионните фондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Замразят се трилозите за кохезионните фондове

mail12:45 | 24.01.2020прегледи 1327 коментарикоментари 0


Тази седмица в Брюксел координаторите на Комитета за регионално развитие (REGI) единодушно решиха да замразят всички политически трилози, свързани с Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027 г. до февруари, когато Европейският съвет трябва да преразгледа въпроса. Членовете на REGI призоваха Съвета да гарантира, че техните бюджетни предложения не жертват финансиране за сближаване и че се постига бърз напредък по всички извънбюджетни въпроси, включително тези в полето за преговори, като същевременно се спазват демократичните прерогативи на Парламента в рамките на процедурата за съвместно вземане на решение.
За да се подготвят за възможността, че не е постигнато окончателно споразумение навреме за започване на новите програми за периода 2021-2027 г., членовете на ЕП решиха също да помолят Комисията да предложи мерки за действие в извънредни ситуации, за да се гарантира непрекъснатостта на финансирането от кохезията за преходна година (2021 г.).
Председателят на REGI Юнус Омарие (GUE / NGL, FR) каза: „последното предложение за бюджет от финландското председателство е неприемливо за Парламента и нашия комитет, и сега чакаме ново предложение от Съвета.“
Комитетът REGI е отговорен в рамките на Европейския парламент за три основни законодателни акта, свързани с многогодишната финансова рамка (МФР):

Регламента за общите разпоредби,

Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд и Регламента Interreg,

 както и за новосъздадените предложи Фонд за просто преход.
 

Финансирането на кохезионното и регионалното развитие представлява една трета от бюджета на ЕС и всякакво съкращаване би имало сериозно отрицателно въздействие върху гражданите и бизнеса в цяла Европа, според евродепутатите от REGI. Напротив, те смятат, че трябва да се увеличат преките инвестиции в европейските градове и региони, за да се гарантира, че ЕС има подходящи инструменти за борба с климатичната криза и да избегне задълбочаване на социалните и териториалните неравенства.

Заден план

 Вследствие на неуспеха на Съвета да започне напълно преговори с Парламента относно ключови аспекти на МФР за 2021-2027 г. и недостатъчните бюджетни предложения на финландското председателство на Съвета, които бяха твърде далеч от позицията на Парламента, лидерите на политическите групи в Европейския парламент се договориха през декември 2019 г. да замразят голяма част от преговорите със Съвета относно новия дългосрочен бюджет на ЕС.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg