EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Замразяване на заплатите и през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Замразяване на заплатите и през 2010

mail10:52 | 22.12.2009прегледи 597 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
За разлика от предходните години, бизнесът започва все по-малко да разчита на европейско финансиране, показват данни на проучване на БСК.
 33% от запитаните компании обявяват намерения да кандидатстват за финансиране от европейските фондове, като за сравнение, този процент през предходната година е бил 55%.
В плановете на 39% от анкетираните категорично не влиза кандидатстване по еврофондовете, 14% все още се колебаят, а други 14 % заявяват, че не разполагат с нужния ресурс, включително човешки.
Икономическата криза рефлектира и върху намеренията на работодателите по отношение нивото на трудовите възнаграждения, като ги кара да бъдат пестеливи.
42% от мениджърите все още не са решили как да постъпват по отношение заплащането на възнагражденията, 38% декларират категорично намерение да не променят заплатите на работниците си. 17% от анкетираните предвиждат увеличение на възнагражденията  с между 10 до 20%, а едва 3% възнамеряват да увеличат с повече от 20% заплатите на своите служители.
По отношение на сивата икономика 43% от анкетираните смятат, че се запазва нивото от 2008 г., според 36% се наблюдава увеличение, 14% се затрудняват да преценят, а едва 7% смятат, че част от сивия сектор е излязъл на светло.
Като основни източници на сивата икономика огромната част от запитаните посочват корупцията сред контролиращите държавни органи (24%), както и неприлагането и неспазването на наличното законодателство (19%). Ако към тази група прибавим и лошия административен контрол върху стопанската дейност (13%), се оказва, че ниското качество на администрацията е водеща причина за наличието на огромен сив сектор в икономиката.
Резултатите от анкетата показват и сериозна доза самокритичност сред представителите на бизнеса, тъй като 12% от тях са убедени, че лошата бизнес култура е важна предпоставка за съществуването на сивата икономика. 10% посочват често променящото се или недостатъчно законодателство, 16% - нелегалния внос, 6% - високата осигурителна тежест.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg