EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Замразява се АЕЦ "Белене", Бургас-Александруполис също

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Замразява се АЕЦ "Белене", Бургас-Александруполис също

mail13:45 | 11.06.2010прегледи 1345 коментарикоментари 0


България се отказва от участие в изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис" и замразява строежа на АЕЦ "Белене", съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с посланиците от ЕС, цитиран от Dariknews.bg.
Той каза още, че хората в района на Бургас не одобряват подобно строителство. Освен това самото трасе на петролопрода е предвидено да минава през защитени територии, а и няма надеждни гаранции, че инвестицията ще се изплати в близко бъдеще.
Борисов съобщи още, че България замразява и строежа на АЕЦ "Белене", по същата причина – няма план кога и как ще се върнат вложените пари.

Министерски съвет не е взимал решение за спиране на проекта "Бургас-Александруполис" и замразяване на проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в кулоарите на парламента във връзка с изявлението на премиера Бойко Борисов пред посланиците на страните-членки на ЕС, че страната ни се отказва от „Бургас-Александруполис” и замразява "Белене".
По отношение на "Бургас - Александруполис" Трайков каза: "Не мога да повярвам, че го е казал".
„Не сме решавали, че няма да участваме нито в единия, нито в другия проект”, каза той. Запитан дали е изненадан от изказването на премиера, министърът каза: „Изненадан съм от вашето твърдение”.
„За „Бургас-Александруполис”, че гражданите са против е ясно, че ние правим всичко, за да се съобразим с гражданите, е също ясно. Проектът не се бави по наша вина сега, а защото се извършва екологична оценка”, каза Трайков. По думите му проблем има с осигуряването на суровина, но и той не е на българската страна.
По отношение на проекта АЕЦ „Белене” също няма решение за замразяване, каза министърът. Има един процес, който върви за търсене на чуждестранен стратегически инвеститор. Договорено е с партньорите по проекта докато не се намери финансиране да не се извършват дейности, свързани с големи финансови средства, обясни Трайков.

По думите на Румен Овчаров, депутат от Коалиция за България, проектът "Бургас-Александруполис" е елемент от изграждането на страната като кръстопът на енергийни потоци. Пред журналисти в парламента Овчаров заяви, че се надява, че министър-председателят Бойко Борисов схваща за какви загуби става дума при замразяването на проектите "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене", както в политически, така и в геополитически, а и в чисто икономически план, предаде БТА.
Когато през една територия преминават огромни енергийни потоци в различни посоки, значението й, независимо дали се нарича България или Турция, нараства неимоверно, смята Овчаров. Сега ще нарасне значението на територията на Турция, защото този проект ще премине от там, за сметка на България, коментира Овчаров.
Няма как Русия да направи проект, който България не иска да направи, а страната ни по никакъв начин до момента не е изявила желание да изгражда "Бургас -Александруполис", добави той. Според него са се измисляли "всякакви фантастични аргументи, като този, че проектът има нещо общо с аварията в Мексиканския залив". По думите на Овчаров, най-доброто в цялата тази ситуация е, че е приключила неяснотата по въпросите за енергийните проекти. Добре е, че правителството най-после предприема някакви действия, защото това стоене в разкрачено положение беше по-опасно, коментира депутатът.
Според него някои хора в България така и не са разбрали, че страната има собствени национални интереси и тези интереси не могат да бъдат управлявани от които и да било други държави.
Съчувствам на министър Трайчо Трайков, той трябваше да играе една много сложна роля - от една страна да се прави пред руснаците, че води преговори и иска да продължи проекта, а от друга страна да играе пред американците, че изпълнява техните поръчки за спиране на руските проекти в България, коментира Овчаров.

От руската компания Транснефт заявиха, че не са получили официално изявление, че
България излиза от проекта Бургас-Александруполис. Това съобщи говорителят на компанията Игор Демин, цитиран от ПРАЙМ-ТАСС.
"Отбелязваме признаци, че българската страна не участва много активно в изпълнението на проекта, но за да се вземе решение по проекта, трябва да бъде получено официално потвърждение на тази позиция. Засега такова няма", каза Демин.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg