EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Замразените руски активи носят печалби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Замразените руски активи носят печалби

mail15:45 | 04.07.2023прегледи 567 коментарикоментари 0


Извънредните печалби от замразените руски активи в Европа могат да осигурят 3 милиарда евро годишно за възстановяването на Украйна, обяви премиерът на Белгия, цитиран от Ройтерс.

Сред европейските лидери все още няма политически консенсус как тези средства могат да се ползват за възстановяването на нападната страната, а законността на изземането на тези печалби тепърва трябва да се проучва в цялост, посочва агенцията.

"Работим за метод, базиран върху т. нар. "извънредни печалби". Той ще стъпи на стабилна правна основа и ще можем да ползваме средствата за Украйна", заяви Александър де Кро след срещата на Европейския съвет в Брюксел. "Системата ще бъде разработена добре и по сегашни оценки би могла да носи около 3 милиарда евро годишно".

ЕС замрази над 200 милиарда евро активи на Руската централна банка след началото на инвазията в Украйна. Замразени са и други 30 милиарда евро, принадлежащи на руски олигарси, близки на режима на Путин.

Де Кро изтъкна, че ЕС не може да пипне самите активи без да постави под риск финансовата система като цяло, тъй като те са кръстосано поддържани от централните банки. Голяма част от замразените активи се намират в Белгия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg