EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заменките силно ограничени с бъдещ закон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заменките силно ограничени с бъдещ закон

mail16:02 | 04.02.2010прегледи 1265 коментарикоментари 0


В новия Закон за горите текстове, отнасящите се до промяната на предназначението на земи от Държавния горски фонд, ще бъдат силно ограничени и те ще се отнасят за обекти, които ще са с доказани обществени нужди, коментира заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов с членовете на Съюза на лесовъдите и с представители на горския сектор във Велинград, съобщи пресслужбата на МЗХ.
Амбицията е не само да запазят, но и да се увеличат горските територии. Опазването на горите ще бъде задължение на всеки собственик, ще се посочва още в законопроекта, като кметовете на общини например ще имат право да издават наказателни постановления при нарушение в тези територии. Лесовъдите на частна практика също ще могат да издават актове за нарушения, но по Закона за горите.
Срещата е била по инициатива на Съюза на лесовъдите в България и целта и е била да им бъдат представени основните моменти в законопроекта.
Двата основни акценти в законопроекта са свързани с разделянето на стопанските от контролните функции в горите и с въвеждането на текстове, които уреждат различните поземлени отношения. По думите на Костов това е изключително важно и с оглед на получения сигнал от Европейската комисия, че страната ни може да бъде санкционирана за извършените замени на гори от предишното правителство.
От страна на лесовъдската колегия са изразени различни мнения и становища във връзка с охраната, обучението и развитието на кадрите в областта на горите, както и с функционирането на държавните предприятия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049