EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Залез на европейските енергийни гиганти?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Залез на европейските енергийни гиганти?

mail15:00 | 06.03.2014прегледи 1231 коментарикоментари 0


Нов доклад илюстрира провала на компаниите да се адаптират към променящите се пазарни условия
Големите европейски енергийни компании губят позициите си, заради нежеланието си да преосмислят бизнес-модела си, в ситуация на структурни промени на европейския енергиен пазар. Това показва новият доклад „Заключени в миналото”на „Грийнпийс”. Енергийните гиганти са в голяма степен обременени от огромните си инвестиции в изкопаеми горива като въглища и газ. Те продължават да не се адаптират към новите реалности на пазара – губейки половин трилион евро за 5 години. „Европейските енергийни компании губят печалбите си и имат мрачни перспективи. Засега отговорът им е да насочат яростта си към възобновяемите енергийни източници и да лобират агресивно срещу политики, които биха осигурили трансформация на енергийната система. Но неспособността им да се адаптират само ще направи по-трудно защитаването на доминиращия им статус в една конкурентна среда.”, коментира Франциска Ахтерберг, която ръководи кампанията за енергия и транспорт на „Грийнпийс” в Брюксел.
Докладът показва, че докато основните 10 енергийни компании генерират повече от половината енергия в Европа (58%), само 4 % от нея идва от възобновяеми енергийни източници (без енергията от вода). Компаниите са добавили 85 гигавата (ГВ) мощности на изкопаеми горива през последните 10 години – което се равнява на всички централи на изкопаеми горива в Германия. Анализите показват, че компаниите ще трябва да затворят около 50 ГВ мощности на изкопаеми горива, ако искат да запазят вече намалялото си ниво на печалба от 2012 г.
След като са изтървали влака на енергийната революция – сега компаниите се опитват да го дерайлират, като упражняват натиск върху правителствата на ЕС, се отбелязва в доклада. В критичния дебат за пакета за енергия и климат до 2030 г, който се състои сега, енергийните компании се противопоставят на амбициозни цели за намаляване на потреблението на енергия. Компаниите-гиганти нямат друга алтернатива, освен да преосмислят стратегиите си за развитие. Правителствата на страните-членки – често държащи големи дялове в тези компании – имат отговорността да ги насочат към бизнес-модели, които да са устойчиви икономически, но и да вземат под внимание околната среда и здравето на гражданите, пише още в доклада.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg