EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Законопроект за плащане по АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законопроект за плащане по АЕЦ "Белене"

mail14:45 | 20.09.2016прегледи 1084 коментарикоментари 0


Чрез увеличение на бюджета на Министерството на енергетиката се предоставя възмездна финансова помощ за изплащане на задълженията на „Националната електрическа компания“ ЕАД. Това предвижда законопроект, одобрен на днешното заседание на Министерският съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. С проекта на закон се цели осигуряване на финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Според законопроекта, НЕК ЕАД не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения.
През месец юни 2016 г. Международният арбитражен съд постанови решение по арбитражното дело, с което осъжда НЕК ЕАД да заплати на „Атомстройекспорт“ АД дължимите суми за произведеното оборудване съгласно подписаното на 05.11.2008 г. Допълнение №5 за поръчка и производство на оборудване с дълъг цикъл на производство. Съгласно Арбитражните правила на Международния арбитражен съд, решението е окончателно и задължително за страните и следва да се изпълни незабавно.
За да се спазят правилата за държавните помощи, в законопроекта е регламентирано, че възмездната финансова помощ ще се предостави на НЕК ЕАД след положително решение от страна на Европейската комисия.

Комисията по енергетика и Комисията по бюджет и финанси ще проведат извънредно съвместно заседание, във връзка със Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на "Национална електрическа компания" ЕАД, внесен във вторник от Министерски съвет, сочи справка на интернет страницата на Народното събрание. С проекта на закон се цели осигуряване на финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Според законопроекта, НЕК ЕАД не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093