EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Законови промени за концесии за плажове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законови промени за концесии за плажове

mail12:40 | 09.05.2011прегледи 1688 коментарикоментари 0


По-лесно получаване на концесии за морските плажове предвиждат предлаганите МРРБ промени в ЗУЧК. Още две седмици ще се приемат предложения за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Изготвеният законопроект от експерти на МРРБ ще подлежи на публично обсъждане. Основните предложения за промени са насочени към въвеждането на облекчена процедура за предоставяне на концесии за морските плажове, каза Милен Топалов, директор на дирекция “Концесии” в МРРБ. Предвижда се облекчената процедура да е конкурс, като дейностите по предоставяне на концесията ще са в три етапа - изготвяне на обосновка на концесията, провеждане на процедурата, която включва приемане на решение на Министерски съвет за откриване на процедурата, самото провеждане на конкурса и определяне на концесионер. Последният етап ще бъде сключването на концесионен договор, обясни Милен Топалов. Освен това в направените изменения се дава нова дефиниция на морски плаж, където се включва и възможността морски плажове да се създават в резултат на човешка дейност, върху публична държавна собственост. Предлага се пясъчните дюни да се върнат отново към морските плажове. Целта е да не се допуска тяхното застрояване. Дефинират се понятия и като “брегова линия”, “пясъчни дюни”, “преместваеми обекти и съоръжения”, “допълнителна търговска площ”, “принадлежности, включени към обекта на концесия”, “геозащитни мерки и дейности”, “водноатракционни услуги”. Регламентират се допълнителни изисквания за осигуряване на не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите на плажа:
- площите за свободно разполагане на плажни принадлежности да са задължително в охраняемата зона на плажа
- площите за свободно разполагане да са равностойни като достъп до морето с площите с разположени от концесионера или наемателя на плажа плажни чадъри и шезлонги, които се предоставят възмезно на посетителите на плажа
- свободните зони да се обозначават на морския плаж и на указателни табели.
С направените промени се предвижда част от приходите от концесионните възнаграждения и наеми, да може да се използват за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове, осигуряване на подходите към морските плажове, поставяне на предупредителни табели и санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове, контрол по изпълнение на договорите за наем.
В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за устройство на Черноморското крайбрежие се предлагат текстове по отношение действащите на общи устройствени планове, одобряването на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж по действащите общи устройствени планове.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg