EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Законите защитават едрия бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законите защитават едрия бизнес

mail13:15 | 28.06.2010прегледи 426 коментарикоментари 0


Законите, регламентиращи работата на икономиката, в най-голяма степен защитават интересите на едрия бизнес. Така смятат 55 процента от предприемачите, участвали в проучване на НЦИОМ сред представители на бизнеса. Резултатите бяха представени на кръгла маса в парламента на тема "Икономическата криза - законодателството в подкрепа на бизнеса". Проучването е осъществено между 14 май и 15 юни, анкетирани са 580 фирми в цялата страна.

Като „много добро“ определят състоянието на своята фирма едва 2,8% от мениджърите у нас, като „добро“ 21,2% , „задоволително“ - 42,8%, „лошо“ - за 25,4 на сто, а „много лошо“ - за 7,8 на сто. Делът на анкетираните, които считат, че компанията им преди една година е била в много добро състояние, е 16,3 на сто. 68% казват, че оборотът им е намалял през миналата година, а спад за 2010 очакват още по-голям дял – 86%. В същото време се отчита лек спад в дела на компаниите, които страдат от големи забавяния на дължими плащания – от 54% за 2009 до 51% за 2010 г.

През миналата година 38% са замразили заплатите на своите служители, а през тази делът на запитаните, които дават този отговор, е 54 на сто. Общо 40 на сто от фирмите, участвали в проучването, са прибегнали до съкращения на персонала през 2010 г.
Според 13 процента от анкетираните законодателството ни облагодетелства чуждестранните инвеститори. Само пет на сто смятат, че интересите на всички заинтересовани страни са добре балансирани. По-голямата част /69 процента/ от представителите на бизнеса смятат, че няма закони, които да възпрепятстват работата на фирмите им. Като примери за добре работещи закони в подкрепа на бизнеса се посочват Търговският закон, законите за ДДС, за корпоративното подоходно облагане, за чуждестранните инвестиции, за малките и средните предприятия.
За възпрепятстващи работата на бизнеса са посочени законите за обществените поръчки, за устройството на територията, за здравословните и безопасни условия на труд, за акцизите и за облагане на доходите на физическите лица.
Изследването е установило, че основното последствие от икономическата криза за бизнеса остава намаляването на обема на производството или продажбите на фирмите. Междуфирмената задлъжнялост е вторият проблем.
Увеличава се и делът на песимистично настроените представители на бизнеса относно края на кризата. В сравнение с 2009 г., днес мениджърите, според които кризата ще продължи над две години, са осем пъти повече, сочи проучването.
Представителите на бизнеса одобряват част от антикризисните мерки на правителството, като правят това през призмата на собственото си състояние. Най-неодобрявани са предложенията за увеличаване на ДДС, възрастта за пенсиониране, здравните вноски.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg