EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Закон за тютюна на ДПС – каква е целта?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закон за тютюна на ДПС – каква е целта?

mail10:00 | 07.07.2014прегледи 4930 коментарикоментари 0


ДПС внесе днес в 42-то Народно събрание проект на Закон за тютюна и тютюневите изделия, съобщиха от партията на своята интернет страница.
Чрез предложените текстове се цели осигуряване на пълна проследимост на всички количества суров или промишлено обработен тютюн, произведен или постъпващ в страната, в отговор на нарастващата международна незаконна търговия с тютюн и тютюневи изделия, се посочва в мотивите на законопроекта. От ДПС отбелязват, че в България ежегодно се произвеждат средно 30 000 тона тютюн, което поставя страната сред първите места в ЕС.
Действащата нормативна уредба в областта на тютюневите изделия, включително акцизното законодателство, осигурява пълен контрол както върху готовите тютюневи изделия, така и по отношение на отпадъците от тютюн. В същото време, такъв механизъм не е предвиден по отношение на суровините за производство на тютюневи изделия - а именно суровия тютюн и промишлено обработения тютюн, като тези суровини имат далеч по-голямо значение за контрабандната употреба на тютюневи изделия, отколкото са отпадъците от тютюн, посочват вносителите.
Законопроектът на ДПС предвижда да се създаде Изпълнителна агенция по тютюна към министъра на земеделието и храните. Предлага се да се водят регистри на тютюнопроизводителите и на лицата, изкупуващи суров тютюн. Въвежда се и задължение за предаване на тютюна само на лица, вписани в регистър на лицата, изкупуващи суров тютюн. Предвижда се и създаване на регистър на лицата, търгуващи на територията на страната с промишлено обработен тютюн.
Изпълнителната агенция по тютюна ще одобрява и лаборатории, осъществяващи контрол на измерванията на съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид в емисиите от цигари. В момента действащият закон предвижда подобни измервания да се извършват единствено от Института по тютюна и тютюневите изделия към Селскостопанската академия, отбелязват от ДПС. Изпълнителната агенция ще одобрява и независими експерти по окачествяване на тютюна, които да дават експертно становище при несъгласие с окачествяването на суровия тютюн. Предвидени са и условия и ред, при които юридическо лице може да придобие статутна Национална тютюнева камара.

 


Тагове: ДПС, закон, тютюн
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg