EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Закон за задължително маркиране на ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закон за задължително маркиране на ГМО

mail15:30 | 09.05.2014прегледи 1234 коментарикоментари 0


Върмонт стана първият американски щат, приел закон, изискващ от производителите да маркират опаковките на хранителните продукти, ако те съдържат генно-модифицирани организми (ГМО), предадоха световните агенции. "Жителите на Върмонт имат правото да знаят какво съдържат продуктите, които те купуват", заяви снощи губернаторът на щата Питър Шъмлин. Законът трябва да влезе в сила на 1 юли 2016 година. Очаква се обаче големи агропромишлени компании да се опитат да го блокират чрез съда.
Привържениците на задължителното маркиране на съдържание на ГМО твърдят, че няма научни доказателства, че те са безвредни. Според тях потребителите имат правото да знаят дали в даден
продукт са използвани ГМО, за да решават сами да го купят или не. Против маркирането на ГМО са се обявили най-вече агропромишлени и биотехнологични корпорации като Monsanto и Dow Chemical. Те са убедени, че това изобщо не е необходимо, тъй като ГМО-продукцията е напълно безопасна. Освен това според твърдения на техни представители подобна маркировка ще доведе до съществено поскъпване на хранителните продукти. "Учените признават, че продуктите, съдържащи ГМО, са същото толкова безопасно, колкото и продуктите, в които няма ГМО. Използването на генетически променени зърнени култури е позволило на фермерите да получават по-голяма реколта на по-малка територия, използвайки по-малко пестициди и вода", твърди Кейтлин Енрайт, изпълнителен вицепрезидент на Организацията на биотехнологичната промишленост, обединяваща водещите компании от сектора.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg