EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Задържане на лихвите в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Задържане на лихвите в САЩ

mail15:45 | 07.09.2017прегледи 9855 коментарикоментари 0


Един от управителите на федералния резерв - Лейл Брейнард заяви във вторник, че централната банка на САЩ трябва да бъде предпазлива по отношение на повишаването на краткосрочните лихвени проценти, докато нейните членове не са уверени в преодоляването на "постоянния неуспех" за достигане на целевото инфлационно ниво от 2 на сто.

Ние не успяхме да постигнем нашата инфлационна цел не само през изминалата година, но и за по-дълъг период от време. Моето лично мнение е, че трябва да сме предпазливи по отношение на политиката на затягане (повишаване) на лихвите в бъдеще, докато не сме уверени, че инфлацията е на път да постигне заложените от нас цели, заяви г-жа Брейнард в реч пред Икономическия клуб в Ню Йорк, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE) се повиши през юли с едва 1,4% спрямо година по-рано, показаха през миналата седмица данни на Министерството на търговията. Това е далеч под целевото равнище на Фед от 2%, което гарантира, че американската икономика нито ще прегрее, нито ще се охлади.

Обезпокоително е, че вече пет години инфлацията не е достигнала нашата цел въпреки рязкото повишаване при оползотворяване на наличните ресурси, посочи представителят на Федералния резерв.

Лейл Брейнард предупреди, че последните показания за слаб растеж на потребителски цени може би се дължат на потискане на основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия), което би означавало по-продължително период с дефицит на инфлация.

В такъв случай би било разумно федералната фондова лихва да бъде повишавана по-постепенно, заключи тя.

Трябва да се има предвид, че в миналото г-жа Брейнард беше един от най-отявлените защитници на предпазливият подход на Фед по отношение на вдигане на лихвените ставки, допълва БНР.

Представителката на Фед също така очаква, че ураганът "Харви" и последвалите го наводнения в Тексас ще окажат само временно негативно влияние върху месечните данни за растежа на американската трудова заетост.


Тагове: лихви, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg