EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Задължения на държавните фирми - 17% от БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Задължения на държавните фирми - 17% от БВП

mail16:10 | 21.03.2018прегледи 5091 коментарикоментари 0


Резултатите на държавните предприятия представляват източник на несигурност и риск за публичните финанси, отчита доклада за България, изготвен от Европейската комисия в рамките на наблюдението за прекомерни икономически дисбаланси. Задълженията на фирмите, в които държавата притежава 50 и повече процента и упражнява контрол, възлизат на почти 17% от брутния вътрешен продукт към средата на миналата година. Критичната оценка идва на фона на надигащата се напоследък покрай сделката ЧЕЗ -"Инерком" популистка вълна с призиви държавата да се върне като собственик в ЕРП-тата. Всъщност тъкмо държавната енергетика е с особено притеснителни финансови показатели - фирмите в този сектор са най-задлъжнелите, се посочва в евродоклада. Националната електрическа компания има дългосрочни дългове за над 3 млрд. лева.

Двете големи държавни жп компании - БДЖ и НКЖИ, имат задължения, равни на 2.6 % от БВП. За да реанимира железниците, правителството смята да им влее стотици милиони левове, когато намери концесионер за "Летище София" и получи първата вноска от сделката.

В доклада на ЕК се посочва, че "корпоративното управление на държавните предприятия продължава да бъде предизвикателство".

 

Източник: Сега


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg