EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Задграничните дружества не привличат масов интерес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Задграничните дружества не привличат масов интерес

mail20:31 | 15.10.2009прегледи 337 коментарикоментари 0


Последователните усилия за изясняване на въпроса за българските задгранични дружества ще привличат вниманието основно на високообразованите, на жителите на София и на симпатизантите на т.нар. стара десница. Това е един от изводите в национално представително изследване на НЦИОМ.
Изследването е направено между 3 и 11 октомври сред 1000 души по поръчка на народния представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев.
Висок е делът на хората, които не знаят, че въпросът е поставян в Народното събрание - 84 на сто, докато само 16 процента са запознати с тази информация. Това не е изненада, защото от други изследвания на НЦИОМ става ясно, че едва една пета от отговорилите следят работата на парламента, уточняват социолозите, цитирани от БТА.
Повечето от интервюираните - между 55 и 68 процента, не изразяват ясно отношение по въпроса за българските задгранични дружества. По-често без мнение са младите на възраст под 40 г., хората със средно и по-ниско образование, политически пасивните.
Доколкото въпросът изисква познаване на политическите и икономически обстоятелства отпреди  1989 г., той представлявала интерес за хората на възраст над 40 години за анкетираните с образование, по-високо от средно, за жителите на София, посочват от НЦИОМ. Според изследването е подчертан интересът на симпатизантите на Синята коалиция за изясняване на обстоятелствата, свързани със съдбата на задграничните дружества. Дискусиите по въпроса се приемат благосклонно от близо 40 процента от анкетираните.Общо 40.4 на сто са съгласни с твърдението, че въпросът за
съдбата на задграничните дружества трябва да продължи да се поставя, докато проблемът бъде решен. Съгласие с тезата, че сегашното правителство ще изясни съдбата на направените от България инвестиции в чужбина, изразяват 39.7 на сто.  Въпросът за съдбата на задграничните дружества е обществено значим - с тази теза са съгласни 37.7 на сто от анкетираните.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg