EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зад кулисите: БНР + „Деконструкция”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зад кулисите: БНР + „Деконструкция”

mail07:04 | 23.12.2015прегледи 4244 коментарикоментари 1


 

EconomyNews.bg

Управителният съвет на БНР реши да бъде преустановено излъчването на предаването „Деконструкция”, с водещ Петър Волгин, съобщи радиото. Като причина за това решение се посочва акт от Съвета за електронни медии за установяване на административно нарушение от Волгин. Мотивите за решението са, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции, без да допуска опоненти по темата. Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура, като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение. Отчита се липса на плурализъм на гледните точки при отразяване на различни убеждения и идеи. Г-н Волгин продължава системно да толерира и да насърчава подобно поведение, нарушаващо разпоредбите на ЗРТ, както и редакторите, и сътрудниците на предаването „Деконструкция“, аргументира се още БНР. Многократните усилия на ръководството на радиото и на СЕМ да приближат „Деконструкция“ до нормите на истинската журналистика и изискванията на ЗРТ, за съжаление, не доведоха до успех, се уточнява още от медията.

СЕМ се е превърнал в една екстензия на управляващите и изпълнява поръчки, спуснати отгоре, очаквано заяви пред Нова тв Петър Волгин. "Ние критикуваме властта, президента, критикуваме и фондации като "Америка за България", които плащат на определени медии", сподели той и добави: "Този конфликт ще продължи. Екипът ми ще продължи да говори и мисли така, независимо от всички цензорски мераци", допълни той. Какво каза председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов:"Петър Волгин ме набеждава с години в неща, които не може да докаже. Така и не чух кои ми спуска поръчките, които трябва да изпълня.  В закона е забранено БНР и БНТ да изразяват едностранчива позиция. Това е изискване на закона, да има плурализъм във всяко едно предаване. Трябват поне две гледни точки", обяви председателят на СЕМ."Не съм спирал предаване, не съм искал дори това да се случи. Проблемът е, не че предаването е спорно, а че в него не се дава мнението на хора с друга позиция от тази на водещия".

Това е фактологията около този лицемерен и театрален скандал в българската журналистика.

Всъщност през последните години често Волгин и предаването му бяха критикувани от СЕМ, журналисти и слушатели в едностранчивост и пропаганда на крайно леви възгледи от ефира на Националното радио. Но никой не обърна внимание на очевидните нарушения на ЗРТ. Самият директор на БНР Радослав Янкулов защитаваше смело предаването и обясняваше, че то е плод на свободата на словото – изконна ценност за БНР! Дори обиждаше слушатели, които мислят по-различно от Волгин. Че има проблем с това предаване бе повече от ясно на всички. Два пъти БНР опита да балансира крайната риторика на „Декострукция” – с предаването „Конструкция” с водещ Калин Манолов, после със СЪботаж с Румен Леонидов. Днес, изглежда, не толкова властта е повлияла за свалянето на предаването /тема, удобна за левицата и вероятно ще се лансира упорито/, колкото едно писмо до директора на БНР от известния Евгени Дайнов, който протестира, че един от коментаторите на „Деконструкция” Калина Андролова бе определила в ефер протестиращите от Протестна мрежа пред Съдебната палата като „лумпени”. Както е известно след оставката на министър Христо Иванов пред палатата се събираха недоволни от съдебната реформа граждани и активисти на различни мрежи.

Впрочем ето един коментар на Калина Андролова от декември т.г. по „Деконструкция”: „Борисов, защо им повярва???”

„Още когато ГЕРБ прегърна насилствено нищожната демодирана злобна десница, за да сътвори "кабинет на стабилността", беше ясно, че това правителство скоро ще се разклати. Най-вече защото реформаторите няма да издържат да не се ОТРЕКАТ от Борисов и да го залеят публично със своето презрение. Просто те така се осъществяват – през омразата. Така дишат. Ако не изпитваха омраза, как щяха да се идентифицират? Това е най-важната им черта, която ги отличава от всички останали политически ангажирани групи в българското общество. Всеки грамотен човек разбра, че Бойко прибра под шлифера си тези, които винаги са го ненавиждали, само защото имаше много силен натиск отвън да ги прибере. В името на спокойствието с брюкселските псевдовелики фактори, нищо че беше нещо като национално предателство, Борисов предостави на ненавиждащите го дори ключовите министерства – като външно министерство, министерство на отбраната, министерство на икономиката, министерство на правосъдието, министерство на здравеопазването, министерство на образованието и др. Въпросът "защо е това несъразмерно разпределение на министерските кресла в полза на реформаторите" многократно бе задаван на премиера. Но отговор нямаше. Защото как би могъл Борисов публично да обясни, че го притискат отвън и му се налага да прави понякога такива компромиси с фигурите за министри, които могат да бъдат определени като тежка излагация? Реформаторите обаче, типично в техен стил, не разбраха правилно жеста, поеха още по-дълбоко въздух, надуха се като плондери и зачакаха удобния момент, за да забият нож в гърба на техния благодетел Борисов, който ги прибра на топло и им даде легитимност след толкова години на пълна изолация и глад. От време на време грантовите НПО-та и Протестна мрежа не можеха да се въздържат и изплюваха по нещо из медиите срещу заговора на Борисов с мафията, само за да му напомнят, че са му смъртни врагове и че според тях, от тях зависи благоденствието му.”

Друг коментар от предаването:

"Последното нещо, което има значение в този фарс, е съдебната реформа и проблемите на гражданите с правосъдието. Кому това е изгодно? Това е въпросът, който може да ни даде информация какво се случва на политическия терен", смята юристът доц. Иво Христов: Едно малко, активно малцинство се опита да овладее важния елемент от конфигурацията на властта, т.нар. "съдебна власт". То владее част от съдебната гилдия и идеята беше да овладее и прокурорската гилдия през овладяването на Висшия съдебен съвет. Целта е по този начин да се подготви овладяването на сериозните ресурси вътре в държавата. Това е група, която разполага със сравнително нищожен електорален ресурс, но разполага с огромно медийно влияние, проявявайки се като проекция на много сериозни външни интереси. Това беше опаковано с приказки за съдебна реформа. Това е типичен пример за една нищожна от гледна точка на интелектуални и политически качества, но е в състояние да привлече вниманието върху себе си. Нещото, наречено Реформаторски блок, при максимална преоценка не са повече от 7-8%. Ние за това нещо дискутираме вече в рамките на близо година. Според него напрежението около промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, представлява активно мероприятие за изместване на вниманието от реалните и драматични проблеми на нашето съвремие. Няма политика в България. Битките между кликите ни се представят като, едва ли не, сблъсъкът между титаните. Доц. Иво Христов коментира, че не е необходимо да се изменя Конституцията, а тя да се приложи."

Как ще завърши този водевил, предстои да видим. Никой обаче не бива да се изнанадва от неочакван обрат - Волгин и предаването да бъдат върнати отново в ефир и цялата драма да се окаже буря в чаша с вода.

Случаят с това предаване е симптоматичен за българската журналистика през последните 5-10 години. Тя е парцелирана от трима-четирима т.н. олигарси, които са собственици на медии, чиято оснавна цел е да прочистват  пътя си към една или друга обществена поръчка и европроект чрез брутални медиини кампании. Те манипулират и заплашват политици, чиновници, бивши и настоящи съдии и прокурори. В случая свободата на словото е смокинов лист, зад който прозират алчност за огромни приходи и власт над цялата държава. Най-опасното обаче е, че тъкмо този бизнес и медиини интереси проникват и тровят националните медии, които се издържат от данъците на българските граждани. И тъкмо това трябва да санкционира държавата и да спре терора на медините олигарси.

 

снимка:интернет

 


 
Коментари
 
Higienist - 23-12-2015 г. 19:01:24

Най после! Агресивно, арогантно предаване, което насажда страх, несигурност в бъдещето, което води до разделение на нацията, което не предлага никаква алтернатива, където има само една гледна точка, където по телефона и скайп се обаждат винаги едни и същи хора, където, ако все-пак се обади някой със смислен въпрос или критика бива веднага срязван като кисела краставица от водещия и линията му се затваря НЯМА МЯСТО В ЕФИРА НА БНР! Да не говорим за качествата на журналистите в предаването. Ето само две заглавия на статии от "Калинка" АнТРОЛова - „Циганите и доктор Менгеле“ - статия с отвратително расистко съдържание и "Ма нидьей в дупито!", която изобщо не се нуждае от коментар! Модел за водещите за в бъдеще могат да бъдат предавания като "История BG" и "Референдум" на БНТ. Тези предавания имат всичко онова, което в "Деконструкция" липсва.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg