EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Завърши проектът "Компостирай"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Завърши проектът "Компостирай"

mail15:10 | 10.01.2018прегледи 8872 коментарикоментари 0


В Благоевград бяха представени резултатите от изпълнението на проекта "Компостирай - насочени към природосъобразния начин на живот", осъществен от Сдружението на югозападните общини по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония.
Той е на обща стойност 117 164 евро и продължи от октомври 2016 г. до януари 2018 г.
Изпълнителният директор на Сдружението Любица Томова коментира пред БТА, че това е един от най-успешните проекти на организацията, осъществен в трансграничния регион на България и Македония. Той е поредният проект с екологична насоченост, реализиран от екипа на организацията, каза тя. Идеята е да се фокусира общественото внимание върху екологични теми и опазване на околната среда, да се насочи мисленето на хората към възможностите да се намали обемът на отпадъци от всяко едно домакинство.
Биоразградимият отпадък, който представлява между 40 и 60 процента от отпадъците от всяка една къща или семейство, може да бъде полезен за домакинството, като се използва компостирането в домашни условия, поясни Любица Томова. Интересът от страна на обществеността, по думите й, е бил изключителен. На практика около 800 домакинства са снабдени пилотно с компостери за домашна употреба. Заедно с тях на желаещите да намерят екологосъобразен начин за оползотворяване на отпадъци от бита са раздадени разработените от екипа на проекта брошури и наръчници за компостиране и получаването на органичен тор с приложение в градинарството.
Осъществени са информационни дни в 27 общини, посветени на домашното компостиране, като са проучени и възможностите за неговото прилагане в трансграничния регион. Като много успешна Любица Томова окачестви проведената масирана информационна кампания за популяризиране на компостирането като начин за намаляване на биоразградимите отпадъци. Екипът на Сдружението на югозападните общини вече мисли как да бъде надграден проектът и да бъде разширена и продължена тази дейност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg