EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Завръщането на тарпани в Източните Родопи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Завръщането на тарпани в Източните Родопи

mail13:20 | 05.03.2012прегледи 696 коментарикоментари 0


В района на с. Сбор, община Крумовград на 27,28 и 29 април ще се проведат Тарпанските дни, които „Новото тракийско злато“ организира. Тарпаните (диви коне) живеят там от септември 2011. Те бяха докарани в Източните Родопи от Холандия по българско-холандския проект „Новото тракийско злато“.
Български и холандски експерти, както и млади екодоброволци ще ви разкажат за тарпаните и тяхната роля в природата, ще отговарят на въпросите ви за реинтродукцията им, за всекидневния им живот и за очакванията на проекта.
Из района може да се видят още лешояди в Маджарово, елени в ловно стопанство „Студен кладенец“, цъфтящите в района на Ивайловград диви орхидеи, Каракачански коне край с. Пелевун, моделната биоферма в с Тополово...
Повече информация можете да намерите на сайта www.newthraciangold.eu, в туристическата карта и пътеводителя за Източните Родопи, издадени по проекта.
Кои са тарпаните?
Преди хилядолетия тарпаните са живели в Европа, включително и в България, но са изчезнали. 12 тарпана бяха докарани от Холандия в началото на септември 2011 и реинтродуцирани за първи път в България: в Крумовградско, Източните Родопи. През първата си година в България те са в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа. През есента се очаква да бъдат пуснати на свобода.
Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи ще е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми.
Тарпаните са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти. Те са спокойни, тихи и любопитни към хората. В света общия брой на тарпаните от типа в с. Сбор е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия. Холандски тарпани са били реинтродуцирани в природата на Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия и навсякъде са се превърнали в туристическа атракция.
Завръщането на тарпаните в Източните Родопите е част от дейностите за възстановяване на дивата природа по проекта „Новото тракийско злато“. Три стада от рядката местна порода Родопско късорого говедо и стадо Каракачански коне вече се отглеждат в района по природосъобразен начин. Благороден елен е в процес на реинтродукция в района на ловно стопанство „Студен кладенец“. Планирана е реинтродукция на зубър.

 


Тагове: тарпани, Родопи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg