EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заводи и пристанища предлага България на Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заводи и пристанища предлага България на Китай

mail09:49 | 24.09.2010прегледи 2237 коментарикоментари 0


"Нашето правителство насърчава китайските фирми да инвестират свои средства във вашата страна. България и Китай трябва да засилят контактите си на различни нива, за да укрепим и задълбочим взаимното доверие. Необходимо е да открием нови сфери за сътрудничество помежду си". Това заяви в Ню Йорк, САЩ, министър-председателят на Китай Вън Цзябао по време на срещата си с премиера Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация, съобщи правителствената пресслужба.
В хода на разговорите Вън Цзябао увери Бойко Борисов в желанието си да се задълбочи икономическото сътрудничество между двете страни. За целта правителствените ръководители се споразумяха в най-кратки срокове да се насрочи заседание на Смесената българо-китайска комисия.
"Сътрудничеството с България е важно за Китайската република и нашето правителство му отделя голямо внимание", допълни премиерът Вън Цзябао.
"Със стратегическото си географско положение, с пристанищата и летищата си и с железопътната инфраструктура България може да бъде вход за вашата страна и китайските фирми към Западна Европа. Страната ни е привлекателно място за инвестиции, предвид ниските данъци и стабилните си политическа и финансова системи", заяви на срещата Бойко Борисов. Премиерът изтъкна ползотворните връзки между министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на външните работи и околната среда и водите на България и Китай и допълни, че двете страни биха могли да развият още по-добре сътрудничеството помежду си в сферата на културния туризъм.
Само преди седмица Съветът на Европа реши, че контактите с Китай стават приоритет за ЕС, на всякакво ниво, но най-вече в областта на икономиката и финансите, каза още Борисов. За нас е добър знак, че китайците избраха да разговарят първо с нас от страните членки, допълни той.
В края на двустранната среща между делегациите Бойко Борисов получи покана за официална визита в Пекин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg