EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Завод от Ихтиман изнесен в Унгария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Завод от Ихтиман изнесен в Унгария

mail10:50 | 16.12.2013прегледи 2157 коментарикоментари 2


Американска компания, собственик на завода за производство на електроди в Ихтиман, преустанови дейността на предприятието, изнесе оборудването в Унгария и волни над 200 работници, съобщи bTv. Става въпрос за "ЕСАБ-Електроди" АД, изключително успешен завод – без задължения към община или кредитори и с дългосрочни поръчки до 2015 година, по данни на местни служители от мениджмънта.
След обявяването на причината за закриването на завода – преструктуриране заради „затъналия в криза” пазар, американският собственик поема ангажимент при препродажба на активите на фирмата да изплати по две заплати на освободения персонал. Новата сделка и собственик са факт, но обещанието остава само на хартия – споразумение с КНСБ.
„Въпросът ми е как така едно предприятие, което е доста успешно, плаща заплати, няма задължения към общината, се преструктурира? Не се оценява добре, а се наказва дори, когато работниците са лоялни към фирмата, в която са работили. Собствениците заявиха, че са възхитени от работниците в „Електроди”. В Италия в подобна ситуация на закриване и уволнения работниците бяха изпотрошили техника, компютри, всичко, и съответно получиха много повече. И в Търговище се случва същото – там са уволнени 400 души пак с обяснението преструктуриране”, обясни пред bTV Яначков – председател на „Металици” в КНСБ.
Работници коментираха, че са изнасяли продукцията си основно за Дубай и са имали поръчки за няколко години напред, но американският собственик умишлено е „затрил” предприятието.

Кметът на Ихтиман поясни от своя страна, че е намерен нов инвеститор, който закупил завода с цел да произвежда пластмасови гранули. Очаква се в най-скоро време той да подсигури около 100 работни места. Досегашното производството на електроди обаче не може да бъде подновено, тъй като американците са изнесли производствените линии и са патентовали марката - с цел да не се появи друг на тяхно място, който да им бъде конкурент.


 


 
Коментари
 
Nikolay Patev - 16-12-2013 г. 13:31:50

ESAB е шведска , а не американска фирма за производство на електроди и заваръчно оборудване, между другото тя е създала метода на ръчното заваряване в самото начало на ХХ век.

Милен - 17-12-2013 г. 12:03:57

Не може ти да си успешен а всичко около теб да е скапано. Успехът ти те кара да отидеш там където и условията на живот съответстват на успеха ти. Представете си само какво би правил всеки ден след работа в Ихтиман един американски мениджър?

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093