EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Завод за уран в Нигер спря работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Завод за уран в Нигер спря работа

mail07:30 | 12.09.2023прегледи 616 коментарикоментари 0


Заводът на "Сомер" (Somair), филиал на френската компания "Оран" (Orane) в Нигер, е спрял производството на уранов концентрат и е преминал към режим на планирани ремонтни дейности заради санкции, които блокират доставките на реактивни продукти. Това съобщи Франс прес, позовавайки се на информация от френската компания за ядрено гориво.

"Поради намалелите запаси от химически продукти, съоръжението на "Сомер" пристъпи към промяна в организацията на работа и планирани дейности по поддръжка", уточни пред АФП говорител на групата в Париж.

"Заводът за преработка на руда бе поставен в режим на ранна поддръжка", обяви представителят на компанията, добавяйки, че "тези разпоредби благоприятстват функционирането на инсталациите при оптимални условия, когато ситуацията го позволи".

"Орано" уточни, че мината "продължава да работи с пълния си капацитет", а служителите и някои поддоставчици продължават работа. 

Тази фаза на поддръжка е започнала в понеделник, според говорител на групата в Ниамей. "Оптимисти сме, че ситуацията ще се разреши бързо", добави той.

Решението за по-ранното започване на планираните за началото на 2024 г. дейности по поддръжката, е вследствие на изчерпването на запасите от основни реагенти за поддръжката на текущото производство заради затварянето на границите на съседните на Нигер страни, уточни базираният в Нигер говорител.

Тези търговски санкции са били наложени от Икономическата общност на западноафриканските страни, за да се опита да накара военните, седящи зад преврата от 26 юли, да се "огънат", припомня АФП.

"Орано" отхвърли твърденията, че има какъвто и да е риск за недостиг на уран, като френската компания увери в "сигурността на доставките на клиентите си благодарение на географската диверсификация на районите, в които оперира".

Уранът от Нигер се изнася към Франция и Канада, а доставките възлизат на от 4 до 6 кораба на ден.

Цената на урана се покачи минимално след военния преврат в Нигер1 тъй като добивът в страната, която е седмият световен производител на радиоактивната руда, продължи, но цените вероятно ще растат през следващите седмици, съобщава Ройтерс, като цитира компанията за пазарни проучвания Ю екс Си (UxC).

Спотовата цена на урана, използван за добив на енергия и лечение на рак, се покачи до 56,25 долара за паунд (около половин килограм) спрямо 56,15 долара преди седмица. Цената се удвои за последните три години, но е далеч под пика си от 140 долара за паунд, достигнат през 2007 г.

Френската компания "Орано" (Orano), която разработва няколко уранови мини в Нигер, заяви, че продължава дейността си в страната. 

Припомняме, че Европейската общност за атомна енергия (ЕВРАТОМ) съобщи, че няма непосредствена заплаха за производството на ядрена енергия в Европа, ако Нигер намали доставките си на уран.

Нигер е бил вторият по големина доставчик на уранова руда за Европейския съюз през миналата година. Това обаче едва ли ще създаде проблеми за европейската ядрена енергетика, тъй като местните енергийни компании разполагат с достатъчно запаси от уран, за да захранят ядрените реактори за три години напред.

През 2022 г. Нигер е доставила 2,975 тона природен уран за ЕС, което е отговаряло на 25,4 на сто от доставките на Съюза. Казахстан е бил най-големият доставчик за Общността, а Канада е останала на трета позиция, сочат данните на ЕВРАТОМ.

ЕС може да диверсифицира вноса си на уран до три години, включително чрез доставки от сега неактивни производствени обекти в Канада, Австралия и Намибия, както и благодарение от нови находища.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg