EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Завод за животински ваксини заработи в Разград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Завод за животински ваксини заработи в Разград

mail07:05 | 22.11.2023прегледи 690 коментарикоментари 0


В новия завод за ваксини на „Биовет“ в Разград ще се произвеждат ваксини за индустриално животновъдство – за птици, свине и говеда. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Биовет-клон Разград“ Теменуга Газдова.

Тя уточни, че инвестицията е направена така, че в момента надхвърля изискванията за ветеринарната медицина. „Заводът с оборудването си, начините на организиране на потоците на работа, на движение на продукта и нивото на чисти помещения, спокойно може да произвежда лекарства и за хуманната медицина, но ние не сме в този бизнес. Ние сме ветеринарна компания, като 95 процента от продуктите ни са за индустриалното животновъдство“, отбеляза Газдова.

Инвестицията е на стойност 140 000 000 лева. Заводът притежава сертификат за добра производствена практика на GMP, посочи още Газдова. Тя обясни, че в предприятието ще бъдат разкрити 300 работни места, като първоначално са назначени 70 човека. 

„Започнахме на зелена поляна и успяхме да се справим за по-малко от четири години въпреки ковид-пандемията. За този период постигнахме много, като се започне от проектирането, през дизайна, до оборудването, изграждането и пускането в експлоатация“, разказа Теменуга Газдова. Тя добави, че заводът представлява 8000 кв. м чисти стаи, в които ще се произвеждат различните видове ваксини в независими производствени зони. Ще има зона за производство на ваксини от яйца, зона за вирусни ваксини, на бактериални ваксини, както и отделна специализирана зона за пълнене и опаковане на продукцията. Процесите са автоматизирани, а модерното оборудване е закупено основно от Германия и Италия. Към момента дейностите са на етап предпроизводство.

Заводът за ваксини в Разград беше представен пред близо 50 ръководители и мениджъри, свързани с продажбите на „Хювефарма“ АД, който е мажоритарен собственик на „Биовет“. Те бяха в България за международната търговска среща, която компанията прави всяка година на различни места по света. След презентацията на фирмения завод гостите разгледаха административната сграда и обиколиха производствената база.

Предвижда се да бъде организиран и Ден на отворените врати, за да може всеки, който прояви желание, да разгледа новия завод за производство на ваксини в Разград.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg